-214

Nije namijenjeno rješavanju problema kao što su:

- problematično ponašanje pojedinaca, nesporazumi sa
  susjedima i/ili bilo kojom skupinom ljudi

- bilo kakva hitna intervencija (poplava u stanu i sl.)

- psi koji ometaju lavežom ili nisu na uzici ili nemaju brnjicu

- požari, zagađenja zraka i vode

- buka

- prijedlozi za postavljanje novih posuda za otpad, novih
  rasvjetnih tijela, semafora i slično

- žalbe na rad gradskih tijela ili bilo kojih tijela javne uprave

- bespravna gradnja

- divljanje po cestama, konzumiranje droga, javna opijanja,
  nasilje nad životinjama, preprodaja i sl.

Za to postoje nadležna tijela kojima se uvijek možete obratiti.

SLUŽBENA STRANICA

POGLEDAJTE

POPIS ULICA

GRAD METKOVIĆ

TISAK

OSMRTNICE

17.8.2022.
JURE VERAJA - POLE
pok. Ivana
1931. - 2022.
JURE VERAJA - POLE

KONTAKT

kultura

Praizvedba mjuzkla 'Veliki odmor'

Metković, 10. srpnja 2014.

Nakon devetomjesečnih priprema sinoć je na ljetnoj pozornici Gradskog kulturnog središta praizveden mjuzikl Veliki odmor, nastao u suradnji metkovske Gimnazije i Srednje škole, Gradske glazbe Metković, Udruge  aKulturacija, metkovskih glazbenika i mnogih volontera. Taj ne baš svakidašnji kulturni događaj privukao je na ljetnu scenu oko tisuću posjetitelja.

Veliki odmor zamisao je današnjega ravnatelja GKS-a prof. Milana Kapovića, a ostvaren je u suradnji s Udrugom Dobra koja se Projektom Za sve nas prijavila na natječaj Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Pripreme su počele prošle jeseni tako što su se u njih uključili metkovski srednjoškolci sa svojim mentoricama. Novinarska skupina Gimnazije Metković je pod mentorstvom prof. Ivanke Ujdur napisala početni scenarij, a odjevne tehničarke Srednje škole Metković su pod vodstvom prof. Zdravke Barišić započele kreiranje kostima. Profesor Kapović je sastavio bend od domaćih glazbenika, a prof. Nikolina Anković se uhvatila režije i dorade scenarija. Scenografije se prihvatio Ivica Ivaniš Kulija, a svjetla i tona Frane Mozetić i Mario Erceg. Tehničari su bili Luka Ankovic, Božo Krešić i Hrvoje Majčica. Glumci i pjevači pronađeni su među metkovskim srednjoškolcima. Slijedile su dugotrajne probe na svim razinama, a kako je termin premijere već prije bio utvrđen tako nije bilo odustajanja. Posebna zahvala  djelatnicima Gradskog kulturnog središta Metković i domaru Gradske glazbe Nikoli Vukši koji su strpljivo dežurali tijekom mnogobrojnih proba.

Iako je Veliki odmor metkovska priča on je, zapravo, i hrvatska priča. Govori o odrastanju u maloj sredini na prijelazu iz šezdesetih u sedamdesete, o još uvijek rigidnome društveno-političkom sustavu u kojemu su mnogi mladi u javnosti morali govoriti jedno, a stvarno misliti i osjećati drugo. Onima koji bi javno progovorili ono što misle slijedio je Veliki odmor u jednoj od preodgojnih ustanova (što se, zaista, i bilo dogodilo skupini metkovskih gimnazijalaca početkom šezdesetih kada su upućeni na preodgoj na otok Sveti Grgur pokraj Gologa otoka). U mjuziklu njih predstavlja Zlatko, mladi pjesnik zaljubljen u kći sekretara Komiteta koji svim silama tu ljubav želi razvrgnuti.

Osim u stanu ondašnjega sekretara Komiteta radnja se događa na metkovskoj Pjaci, na zidiću i u Hotelu Narona gdje mjuzikl završava s Neretvinom Plavo-bijelom noći tijekom koje mladi u razuzdanoj zabavi zaboravljaju na Zlatka koji im se vezanih ruka prikazuje iz drugoga,  paralelnog svijeta.

Budući da se radi o potpuno amaterskom uratku, ako izuzmemo vrlo solidnu glazbenu pratnju, treba ponajprije pohvaliti to što je mjuzikl uopće ugledao svjetla pozornice. Najveći problem je bio što mladi glumci (pjevači su bili ozvučeni) svojim glasom nisu mogli/znali ispuniti otvorenu scenu uz Neretvu pa većina posjetitelja nije čula sve što se događa na pozornici. Buci u kanalu dodatno su pridonijeli neki koji su na predstavu došli družiti se pa su svojim, ne baš tihim, razgovorom ometali praćenje radnje. Bilo je i dosta mladih roditelja s malom djecom. Sve je to ometalo praćenje predstave, no prilično su solidno izvedeni songovi (iako ih je trebalo biti više u odnosu na dramski tekst jer se, ipak, radi o mjuziklu) koje je publika izvrsno primila. Spomenimo najbolju podudarnost glazbe i pokreta pri izvođenju jedne od najpoznatijih domaćih pjesama Sve ove godine (Jedna mala, pjegava plava… pjeva Ivan Vidović) koja je plijenila izvedbom glazbe i glume.

Bez obzira na to što je mjuzikl imao praznih hodova (dade se popraviti) nadamo se da ćemo ga imati prigodu još jednom vidjeti i to na primjerenijemu mjestu zatvorene kazališne dvorane GKS-a u koju će doći publika koja želi gledati i slušati.

Na kraju, spomenimo i sve izvođače.

Glumci:

Stanka - Josipa Anković

Zlatko - Ante Manenica

Davor - Teo Vučković

Alma - Karla Bjeliš

Mirko - Josip Tošić

Stipe, Žan - Josip Nikolić

Joško - Stipe Vekić

Ana - Jelena Popović

Tica, Joškova ljubavnica - Ivan Vidović

Nela, Joškova žena - Lidija Ereš

Riki - Josip Martić

Višnja - Anamarija Anković

Lora - Petar Nogolica

Šime - Ilija Ramić

Žanov potrčko - Vicko Lonac

Cura #1 - Mirjana Blažević

Cura #2 - Mateja Volarević

Cura#3 - Marinela Kežić

Sanja pjevačica - Enisa Karkelja

 

Glumci pjevači:

Teo Vučković

Josipa Anković

Ivan Vidović

Jelena Popović

Enisa Karkelja

Ante Manenica

 

Članovi benda:

Luka Brečić – klavijature

Hrvoje Ilić – klavijature

Mate Hajny – gitara

Vedran Matić – gitara

Jure Veraja – bas-gitara

Matija Matić – udaraljke

Mlan Kapović – bubnjevi

Lara i Dražen Laskač – alt saksofoni

Lovre Laskač – rog

Nikola Jurković - bariton saksofon

Foto: I. Puljan, naslovna fotografija M. Veraja