iz drugih medija

 Izvoz

 Neretvanska mandarina dogodine na svim
tržištima EU

Ivana Ilić, Večernji list 19. prosinca 2006.

   Iako u Hrvatskoj nema certifikatorske kuće ovlaštene izdati certifikate za poljoprivredne proizvode, koji bi na taj način lakše našli put do polica u trgovinama Europske unije, 26 proizvođača mandarinki iz doline Neretve ovih dana dobilo je skupni certifikat Konzum EurepGAP. Certifikaciju je provela austrijska tvrtka agroVet kao nezavisno tijelo akreditirano prema međunarodnom standardu EN 45011.

Crvena ploča
– Niko Kapović, direktor Konzuma u Opuzenu, zaslužan je za ideju certifikata za mandarinku. Shvatio je kako se sve administrativne barijere najlakše mogu preskočiti ulaskom u udruženje EUREP, koje su 1997. pokrenuli maloprodajni lanci što se bave prehranom – rekao je Jakim Vištica iz Opuzena, jedan od proizvođača mandarinki. Njegova parcela na prvi se pogled od susjednih razlikuje samo po crvenoj ploči s identifikacijskim brojem koju je, po zakonu, morao postaviti.

Puno dokumenata
– Najveći problem jest opširna dokumentacija koju sam morali priložiti kako bismo dobili evidencijski broj. Usto, puno vremena potrošili smo slušajući predavanja o zaštiti na radu, higijenskim uvjetima pri berbi i održavanju. Certifikatore ne zanima tko je vlasnik zemlje, važan im je samo katastarski broj kako bi dolaskom u inspekciju pronašli parcele bez ičije pomoći. Od nas se traži da vodimo dnevnik u kojem točno piše koje smo zahvate i kada radili na zemljištu i nasadima - priča Vištica te dodaje kako proizvođači moraju i gnojivo i zaštitna sredstva te skladišni prostor prilagoditi propisima.

Nije komplicirano
   I dok se sve čini kompliciranim, Vištica nas uvjerava kako je većinu navedenog radio i do sada. Kako kaže, i prije je vodio knjigu ulaza i izlaza jer se jedino na takav način može vidjeti rezultat, odnosno zarada.
– Dobivanje certifikata vjerojatno neće povećati cijenu mandarinki, ali meni i ostalima omogućit će plasman ukupne proizvodnje, što je iznimno važno – kaže Vištica, koji pod nasadom mandarinki ima pet hektara zemljišta. Dakle, ovisno o vremenskim uvjetima može proizvesti i do 20 vagona mandarinki pa ne čudi što mu je vrlo bitno osigurati sigurno tržište za plasman tako velike količine ploda.