iz drugih medija

 OBITELJSKI NAGOVOR

 Križni put za crkvu u Kleku

Ivica Marković, Slobodna Dalmacija 15. veljače 2007.

Bivšu misicu na slikanje Križnog puta nagovorio je svekar Vlado, a djela će crkvi biti darovana iduće srijede.

Suzana Štimac, supruga bivšeg nogometaša Igora Štimca, "za ljubav svekra Vlade" naslikala je 14 slika Križnog puta, koje će iduću srijedu biti darovane za novosagrađenu crkvu sv. Petra i Pavla u Kleku.
- Crkva je iznikla na darovnici preminule Matije Prović. Sada su na red došle slike Križnoga puta, koje smo svakako željeli imati u crkvi. Kako znam da moja nevjesta "ima mota" u slikanju, zamolio sam je da nam naslika Križni put - govori Vlado Štimac. Suzana nije mogla odbiti molbu svekra Vlade i prije pet mjeseci spremno se uhvatila kista.

Ulje na platnu
- Utrošila sam dosta slobodnog vremena, ali mi nije žao. Ispunila sam im veliku želju i privela posao kraju. Uspješno ili ne, to će drugi ocijeniti, no meni se osobno dopada. Radi se o slikama veličine 70 x 60 cm, a tehnika je ulje na platnu. Najteže je pravilno kompozicijski postaviti sliku. Ponekad sam imala i po četiri platna istodobno, na četiri različita štafelaja - kazuje Suzana koja je, tek nakon duga nagovaranja, pristala da se nešto napiše o njezinu djelu.
Miss bivše države svoju je nadarenost za slikanje otkrila u najranijoj mladosti.
- Ma to je više hobi koji mene ispunjava, kada sam napeta. Kad imam slobodnog vremena, uvijek nešto slikam, povučem se u svoj mali atelje i tako se opuštam - kazuje Suzana.
Do sada je imala dvije izložbe. Dubrovačku i splitsku javnost zainteresirala je slikama cvjetnih aranžmana.

Cvjetni motivi
- Mnogi mi prigovaraju zašto pretežno slikam cvjetne motive, no ja sam sebe u tome pronašla i dok god budem imala volje slikati te motive, to ću i raditi. Suprug Igor mi je potpora i najvažnije mi je da obitelj ne "pati" zbog moga hobija - zaključuje Suzana Štimac.
Dok je živjela u Velikoj Britaniji, gdje je Igor igrao nogomet, Suzana je završila Open College of Art. Svoju inspiraciju je pronašla u djelima američke slikarice Georgie O'Keeffe, koja je također pretežno slikala cvjetne motive.