iz drugih medija

 MEGALOMANIJA

 Na Kleku niče novi grad ’težak’ milijardu eura

Ivo Raguž, Slobodna Dalmacija 16. veljače 2007.

Saznavši iz medija za plan navodnog skorog pretvaranja poluotoka Kleka u jedan zasebni građevni kompleks na kojemu bi dominirali superluksuzni hoteli, športski tereni, stambene zgrade, luksuzne vile i sl., nitko u Neumu nije ostao ravnodušan.

U Neumu ovih dana ponovno vrije. Potaknuti različitim novinskim napisima u medijima o planu navodnog skorog pretvaranja poluotoka Kleka u jedan zasebni građevni kompleks na kojemu bi dominirali superluksuzni hoteli, športski tereni, stambene zgrade, luksuzne vile i sl., nitko u Neumu nije ostao ravnodušan. Projekt koji nudimo jedan je od najvećih u turizmu u Europskoj uniji, kako po visini investicije, tako i po površini na kojoj će se graditi. Projekt bi obuhvaćao 170 hektara, što je nešto veća površina od prijašnjih planova, jer je ovim planom predviđena izgradnja velikog broja sportskih terena, trgova i drugih turističkih sadržaja koji nedostaju Neumu — ističe direktor predstavništva tvrtke Kristensen Group iz Danske za BiH Muhamed Švrakić.

Regulacijski plan
Plan predviđa izgradnju pet kilometara novih plaža, zatim izgradnju pet velikih hotela, dvadesetak stambenih zgrada s apartmanima, pet turističkih bungalov naselja, koja bi bila posebne jedinice te oko 400 luksuznih vila koje bi bile namijenjene za bogatu svjetsku klijentelu. Navodno bi ukupna investicija bila oko milijardu eura.
’Već u svibnju bi se trebalo krenuti s otkupom zemljišta, a potom u suradnji s vlastima i u izmjenu regulacijskog plana’, najavili su iz tvrtke Kristensen group.
Međutim, postavlja se pitanje kako su ovi poslovni ljudi sigurni da će vlasti izraditi takav regulacijski plan koji će omogućiti gradnju nečega što će biti veće od svega postojećeg u Neumu? I imaju li za to obećanja vlasti?
Đuro Obradović, načelnik Neuma za realizaciju ovoga projekta, samo kaže da će općinske vlasti poštovati sve zakonske obveze.
Zoran Krešić, doskorašnji predsjednik Općinskog vijeća Neum i predsjednik Općinskog odbora HDZ-a 1990, kaže da ga zabrinjava ovo što može pročitati u medijima o gradnji na poluotoku Kleku.
— Na lokalnim izborima, održanima 2004. godine, niti jednom riječju našim biračima nismo iznosili bilo kakve planove vezane za poluotok Klek i dobro pamtim zbog čega su nam naši birači dali gotovo apsolutno povjerenje. O ovom se, za sve nas prevažnom dijelu naše općine, ne mogu niti se smiju donositi odluke preko noći, niti u uskom krugu ljudi, niti u nekim nama dalekim zemljama. To se mora svima staviti do znanja, a ako je netko iz sadašnjih struktura vlasti općine nešto obećao ili dogovarao, onda je to mogao samo u svoje osobno ime — kaže Krešić.
A na pitanje misli li da ima i tajnih dogovora, Krešić kaže da ’za sve ono što se radi mora postojati i odgovornost, pa tako i političara prema svojim biračima i svome narodu. O Neumu neka odlučuju građani Neuma, oni kojima je Neum u srcu, a ne oni kojima je Neum poligon za svoje profiterske ciljeve. Interes građana Neuma i borba za njihov boljitak mora biti na prvom mjestu’, kaže Krešić.

Vlasnici zemljišta
On ističe da za samo jedan dio poluotoka Kleka postoji regulacijski plan i da sad postoji opasnost da ga netko prilagođava nečijim poslovnim interesima.
I dok neki u Neumu ne žele ni čuti za ovaj megalomanski projekt, dotle neki vlasnici zemljišta na poluotoku Klek vide za sebe šansu. Treba znati da je cijeli poluotok u privatnom vlasništvu. Vlasnici su digli cijene zemljišta ravnajući se prema onima na dalmatinskom dijelu Jadrana. Tako jedan Neumljanin iz obitelji Bačić, koja je vlasnik dijela poluotoka, za parcelu od 500 četvornih metara traži nevjerojatnih 200 tisuća eura. Navodno mu je već jedan kupac davao pola tog iznosa.
Po izjavama nekih Neumljana, u motelu ’More’ se najčešće okupljaju kupci stigli sa svih strana, posebno ih je puno iz Sarajeva, koji od vlasnika žele kupiti zemljište na poluotoku Klek. Ostaje samo pitanje kupuju li ga izravno za tvrtku koja namjerava graditi ili smatraju da će cijene i dalje rasti i da će moći lako i brzo puno zaraditi njegovom preprodajom.