iz drugih medija

 Odgoj

 Roditelji ne znaju razgovarati s djecom

Nataša Gajski Kovačić, Vjesnik 1. lipnja 2007.

Anketa među srednjoškolacima pokazala je da 42 posto majki i 49 posto očeva tijekom razgovora s djetetom viče i gubi strpljenje.

Komunikacijske vještine najveća su prepreka koju hrvatski roditelji trebaju svladati u odnosima sa svojom djecom. Čak 42 posto majki i 49 posto očeva tijekom razgovora s djetetom viče i gubi strpljenje, a dobar savjet bez prodike i »pametovanja« ne može dati 55 posto očeva i 44 posto majki. Pokazuje to anketa časopisa Reader"s Digest provedena na reprezentativnom uzorku od 300 srednjoškolaca iz Osijeka, Pule, Zagreba, Rijeke i Splita.
Kada bi se ocjenjivala cjelokupna odgojna zadaća hrvatskih roditelja, 1,3 posto majki i 3,8 posto očeva ne bi dobilo prolaznu ocjenu.
Srednjoškolci su svoje roditelje morali ocijeniti ocjenama od jedan do pet u 30 tvrdnji o roditeljskoj kvaliteti u stvarnom životu, od pomoći oko zadaća, preko pokazivanja naklonosti, do brige o prehrani.
Mame su postigle bolje rezultate u 17 tvrdnji, dok očevi tek bolje voze i imaju bolji smisao za humor. Pozitivno je što je 87 posto majki i 82 posto očeva dobilo odličnu ili vrlo dobru ocjenu za trud koji ulažu u stvaranje sigurnog i sretnog doma. Na žalost, pri pomoći u zadaćama ocjene nisu toliko dojmljive, pa je 66 posto tata i 44 posto mama zaradilo lošu ocjenu. Da majke znaju više o životu svoje djece od očeva pokazuje i činjenica da znaju imena prijatelja svoje djece u 71 posto slučajeva, a dok očevi u svega 47 posto slučajeva. Majke prednjače i u dobrim ocjenama za pokazivanje naklonosti i osjećaja, češće daju potporu djeci i općenito se više trude provesti kvalitetno vrijeme sa svojom djecom.
Srednjoškolci su ocijenili da njihove majke također u 74 posto slučajeva vode izvrsnu ili vrlo dobru brigu o prehrani. Iako tradicionalno poznate po bogatim kulinarskim umijećima, osječke su majke tu najlošije prošle.
Zanimljivo je i da su djeca razvedenih roditelja dala prilično loše ocjene odsutnom roditelju.
Da roditelji baš i nisu neka podrška u razgovorima o spolnim odnosima pokazuje negativna ocjena za 27 posto majki i 36 posto očeva. Čini se da je tradicija koja seks smatra tabu-temom još duboko ukorijenjena u hrvatskim obiteljima. Roditelji su mnogo otvoreniji u davanju savjeta o drogama i alkoholu.
I za kraj recimo da pulski adolescenti smatraju da imaju »najkul mame«, dok su riječke i splitske mame »najmanje kul«. Osječki tate su pak najpopustljiviji, dok su splitski i riječki roditelji najstroži. Barem tako tvrde njihova djeca.

Zadovoljni džeparcem
Većina mladih zadovoljna je svojim džeparcem jer smatraju da je u skladu s obiteljskim financijskim prilikama. To što čak 96 posto anketiranih ima svoj mobitel, 93 posto osobno računalo, 71 posto mp3 player te 49 posto digitalnu kameru pokazuje snažan marketinški utjecaj kojem se roditelji, očito, nemaju snage oduprijeti.