vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Radionica o parku prirode u delti Neretve

Metković, 9.12.2006. - U sklopu NERES-Adricosm projekta koje financira Ministarstvo za zaštitu okoliša Republike Italije te slične institucije i privatne tvrtke koje su aktivne na području zaštite okoliša i upravljanja vodom, u Metkoviću je održana "Radionica o održivim rješenjima za deltu rijeke Neretve".
Ciljevi radionice bili su upoznati lokalne institucije s analizom i rezultatima istraživanja projekta NESRES koja su izvršena 2005. i 2006., predočiti talijanska iskustva u zaštiti okoliša, na promjeru Parka rijeke Po, usporedo s razvojem turizma i drugim gospodarskim aktivnostima kako bi se iskoristile potencijalne mogućnosti u osnivanja i vođenja parka prirode u delti Neretve. U sklopu radionice navečer su u metkovskom GKS-u održane projekcije filmova o deltama rijeka Po i Neretve pod nazivom "Delta zove deltu". Nakon projekcije, Raffaella Tommasi iz Parka prirode rijeke Po iznijela je pozitivna iskustva koja Talijani imaju s parkom prirode ušća rijeke Po. Riječ je o očuvanju prirode, promociji turizma, lokalnih proizvoda te o financijskoj podršci i privatnim inicijativama vezanim uz održivi turizam. Prema riječima Davorina Markovića, ravnatelja Zavoda za zaštitu prirode i jednog od polaznika radionice, skup je pokazao kako priče o zaštiti delte Neretve i proglašenju parkom prirode, o čemu se govori već godinama, nisu samo priče bez podloge nego realnost i potreba što pokazuju iskustva iz Europe.
U sklopu radionice predstavljena je i web stranica www.neretva.info kojom se prirodne ljepote delte Neretve nastoje približiti ljubiteljima prirode.
(Ivana Ilić)