vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

U posjetu kod gospodina Greena

Metković, 15.4.2007. - U metkovskom kazalištu sinoć je u režiji Aide Bukvić izvedena predstava „U posjetu kod gospodina Greena“. U komadu što ga je napisao Amerikanac Jeff Baron igrali su Pero Kvrgić (gosopdin Green) i mladi Luka Dragić (Ross Gardiner).
Gospodina Greena, ortodoksna Židova koji je cijeli život živio prema strogim pravilima svoje zajednice i mladog obrazovanog Rossa Gardinera u kontakt dovodi sudska presuda prema kojoj Gardiner mora neko vrijeme pomagati starome usamljenome Greenu. Čangrizavi Green na sve moguće načine pokušava odbiti pomoć pa je u tome dijelu predstava prepuna duhovitih dijaloga u kojima Kvrgić po tko zna koji put pokazuje zašto spada u sam vrh hrvatskoga glumišta. – Gdje radite gospodine Gardiner? – U American Expressu. – To je neka željeznica? – zločesto će Green. Greenov otpor naglo popušta u trenutku kada se ispostavi da je i mladi Gardiner također Židov, ali njegovo oduševljenje splasne kada ovaj prizna da je i gey. Od tog trenutka njihov odnos ponovno kreće gotovo od nule (Židov ne može biti peder – objašnjava Green) no ljušture u kojima su zatočena ta dva potpuno različita čovjeka polako pucaju otkrivajući Greena kao oca koji već trideset godina pati za svojom kćeri koje se morao javno odreći jer se udala za nežidova.
Sama predstava po svojoj kvaliteti i glumačkoj izvedbi zasigurno spada među bolje što ih je metkovska publika vidjela u posljednje vrijeme, o čemu svjedoči i pljesak na kraju, no postavljanjem paralele između homoseksualca i ortodoksnog Židova, kao predstavnika dvaju neshvaćenih zajednica, kod publike je izazvalo kontroverzne reakcije.