vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

81 skupina na 23. smotri folklora

Metković, 2.5.2007. - Središnji dio 23. smotre folklora „Na Neretvu misečina pala“ održat će se od 10. do 13. svibnja kada će u folklornom program nastupiti 81 skupina. Program započinje u četvrtak, 10. svibnja sedmim po redu koncertom Marijanskih pučkih pjesama u crkvi Sv. Ilije.
- Kao i uvijek, pokazat ćemo bogatstvo i u plesnim elementima kao kroz pjesmu i nošnje, a potvrditi ćemo da smo jedina smotra koja njeguje tradicijsku kulturu i baštinu, prije svega izvorni folklor. – rekao je na konferenciji za medije Zdravko Obradović, organizacijski rukovoditelj Smotre i tajnik KUD-a Metković.
Tijekom četiri dana na Smotri će nastupiti folklorne skupine iz 5 obalnih županija, 6 županija sa sjevera te iz Zagreba, što dovoljno govori o interesu za metkovsku smotru. Osim iz hrvatske očekuje se nekoliko skupina iz Poljske, Mađarske i BiH.
- Naša smotra je privlačna skupinama jer mi pozivamo ljude iz struke da nam budu savjetnici te da savjetuju skupine, a uključen je velik broj stručnjaka iz Instituta za etnologiju, iz Etnološkog odjela Hrvatske akademije znanosti te iz različitih etnografskih muzeja. - rekao je prof. Vidoslav Bagur, umjetnički voditelj Smotre u Metkoviću.
Osim središnjeg programa prije i poslije Smotre održat će se radionice za izradu narodnih nošnji i sviranje tradicijskih instrumenata. Cijeli projekt ostvarit će se uz veliku pomoć Grada Metkovića, Dubrovačko-neretvanske županije i Ministarstva kulture RH.