vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Nadbiskup Jurić proslavio dvije obljetnice

Metković, 17.5.2007. - Velikim slavljem u Desnama, prvom mjestu svog svećeničkog djelovanja, splitsko-makarski nadbiskup u miru msgr. Ante Jurić, proslavio je svoj 85. rođendan i 60 godina svećeničkog djelovanja.

U prepunoj crkvi Sv. Jure služena je Sveta misa koju je predvodio msgr. Jurić uz koncelebraciju hvarskog biskupa msgr. Slobodana Štambuka i dekana Neretvanskog dekanata don Stipe Jerkovića. U misnom slavlju sudjelovali su i don Nikola Margeta, ekonom u Bogosloviji u Splitu, čapljinski župnik don Blaž Ivanda, umirovljeni svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Dragan Rajković, župnik župe Bagalović don Nikola Bodrožić, mostarski svećenik don Ivan Krešić te župnik župe Rogotin-Desne don Ivan Vrdoljak.

Nakon Mise posvećena je i novoizgrađena mrtvačnica na mjesnom groblju.


Na proslavi su uz biskupovu rodbinu, brojne Desance i Neretvane bili i Mira Buconić, županica Dubrovačko-neretvanske županije, gradonačelnici Metkovića i Ploča te načelnici općina Zažablje i Kula Norinska.

Msgr. Jurić, vidno ganut, u kraćem govoru zahvalio se svojim Desancima i svim drugima koji su pripomogli u organizaciji proslave.

Potom je msgr. Štambuk poveo rođendansku pjesmu nakon koje je pozvao velikim dijelom iseljene Desance da se vraćaju u Desne i obnavljaju starinu ne dopuštajući da netko drugi naseli taj pitomi neretvanski kraj. Protokolarni dio proslave završen je rezanjem velike torte na kojoj su se isticala dva broja – 60 i 85.