vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

„Kraluš“ iz Stupnika u GKS-u

Metković, 25.5.2007. - Izgleda da je svibanj tradicionalno mjesec folklora u Metkoviću. Tako će se u subotu, 26. svibnja s početkom u 20 sati u Gradskom kulturnom središtu Metković održati koncert KUD-a „Kraluš“ iz Stupnika.
Kulturno umjetničko društvo „Kraluš“ iz Stupnika osnovano je 1981., a nakon kraće stanke neprekidno djeluje od 1998. Danas broji oko 120 članova razvrstanih u odraslu, dječju i tamburašku skupinu, a izvode koreografije iz cijele Hrvatske. Posebno su ponosni na osvajanje prvog mjesta za najljepšu narodnu nošnju 2001. u Slavonskom Brodu, te na zapažene nastupe u Belgiji, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj i Kanadi gdje su dostojanstveno predstavili folklorno bogatstvo svoje domovine. U Metković dolaze na uzvratni posjet KUD-u „Metković“.
Još nešto iz folklora. 26. svibnja u Hrvatsku dolazi njemačka skupina sastavljena od voditelja, plesača i svirača zainteresiranih za običaje, kulturnu baštinu i rad naših folklornih skupina. 29. i 30. svibnja boravit će i u našem gradu, kada će imati kratki nastup, a u Gimnaziji upoznavanje s učenicima koji uče njemački jezik. S članovima KUD-a „Metković“ održat probe će kako bi jedni drugima prikazali svoje plesove i običaje te razmijenili iskustva i načine prenošenja znanja na mlađe uzraste.