vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Njemački folkloraši gosti Metkovića

Metković, 1.6.2007. - Tijekom desetodnevnog boravka u Hrvatskoj Metković je posjetila skupina njemačkih folkloraša sastavljena od voditelja, plesača i svirača zainteresiranih za običaje, kulturnu baštinu i rad folklornih skupina u Hrvatskoj.
Skupina dolazi iz regije Baden-Württemberg, a sastoji se od predstavnika 14 mjesta cijele pokrajine koji su u Metkoviću predstavili raznolike nošnje i plesne elemente što su se kroz povijest mijenjali zavisno od trenutnog utjecaja na području regije. Boraveći u gradu, kao gosti KUD-a Metković, posjetili su i Gimnaziju Metković gdje su se upoznali s učenicima i izveli kratak program.

Svrha dolaska u Metković bila je zajednička proba dvaju društava tijekom koje su razmijenjena iskustva i način prenošenja građe na mlađe uzraste. Studijsko putovanje u Hrvatsku organizirao je Manfred Stinger, organizator svih folklornih događanja u regiji Baden-Württemberg. Zanimljivo je da gospodin Stinger u privatnoj kolekciji ima oko 200 puhačkih instrumenata s mijehom (gajde, diple…), a njegov krajnji cilj je projekt koji će okupiti šest europskih država, uključujući i Hrvatsku, u kojima postoji tradicija sviranja na takvim instrumentima. Ova skupina tijekom putovanja po Hrvatskoj boravila je još u Đakovu i Korčuli.