vijesti www.metkovic.hr

 Priroda

Misteriozno otkazano javno izlaganje

Metković, 1.6.2007. - Javno izlaganje Prijedloga za proglašenje Delte Neretve parkom prirode, što se 30. svibnja trebalo održati u Metkoviću, a dan, tj. dva kasnije u Opuzenu i Pločama iznenada je otkazano pod, ne baš, jasnim okolnostima.
   Prije petnaestak dana Ministarstvo kulture RH objavilo je Javni uvid u Prijedlog za proglašenje Delte Neretve parkom prirode. Građani su materijale mogli pogledati u Metkoviću u prostorijama Gradskog poglavarstva, u Opuzenu u Gradskoj vijećnici i u Pločama u prostorijama Gradskog poglavarstva. Stanovnici općina Kula Norinska, Slivno i Zažablje pozvani su da na jednom od tri spomenuta mjesta pogledaju izložene materijale te da, također, nazoče i javnom izlaganju. U Metkoviću je sve bilo spremno za skup, rezerviran termin u GKS-u, pripremljena tehnička podrška, a onda na sam dan održavanja javljeno nam je kako je sve otkazano.
   Neslužbeno doznajemo da je delegacija neretvanskih gradova i općina, osim Metkovića, dan-dva prije zakazanog izlaganja posjetila Ministarstvo te da su uspjeli nagovoriti Ministra da otkaže javnu raspravu. Time je dugo pripreman projekt zaustavljen tj., smatraju mnogi, gurnut pod tepih, iako je bio jedan od aduta ovoga Ministarstva i Vlade. I ne samo to. Hrvatska, kao kandidat za članstvo u EU, ima obvezu dolinu Neretve proglasiti parkom prirode jer je ona proglašena Ramsarskim područjem (što je Hrvatska davno potpisala), a dolina Neretve postaje područje EU ekološke mreže NATURA 2000 čim Hrvatska uđe u EU . Znači li to da je datum našeg ulaska u EU prolongiran pa se stvorio luft da se to nezgodno pitanje rješava tek poslije izbora u studenome, kako vladajuća stranka ne bi izgubila toliko potrebne glasove u X. izbornoj jedinici?
   Jambo: Nama je park prirode neophodan
   Nama, a time mislim na područje koje pokriva grad Metković i cijelu dolinu Neretve, park prirode je neophodan. Mišljenja sam da se o granicama može razgovarati, ali dolinu Neretve kao posljednju močvarnu oazu u Europi treba zaštititi od različitih devastiranja. Mi trebamo park prirode, koji je po mom mišljenju naša jedina budućnost, da bi zaštitili prirodne vodotoke, Neretvu i sve one pritoke koje Neretvu napajaju vodom. Mislim kako bi i Hrvatska lakše riješila problem često spominjanog projekta Gornji horizonti, a naši poljoprivrednici bili bi jedini u Europi čiji proizvod dolazi iz Parka prirode. To znači da bi poljoprivredni proizvodi dobili na cijeni i bez problema bi se mogli plasirati na cjelokupno europsko tržište. Uostalom, projekt Parka prirode u dolini Neretve započet je na inicijativu Ministarstva kulture, odnosno trenutne vlasti u Hrvatskoj, pa je zanimljivo kako na terenu, gdje postoje tri grada i četiri općine, projekt podržavaju samo dva grada u kojima na vlasti nije HDZ.