vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Zajedno za žrtve azbesta

Metković, 8.6.2007. - Pločanske udruge „Žrtve azbesta“ i „Lijepa Naša“ zajedničkim snagama jučer u dvorani Pučkog učilišta u Pločama organizirale javnu tribinu „Zajedno za žrtve azbesta“ na kojoj se okupio velik broj bivših radnika azbestne industrije iz cijele doline Neretve.
   Gosti tribine bili su saborski zastupnik dr. Ivo Banac i jedan od vodećih hrvatskih internista dr. Rajko Ostojić. Na tribini se moglo čuti kako je do sada oko 150 radnika azbestne industrije umrlo, većina prije pedesete godine života, a kod još 250 njih je dijagnosticirana azbestoza, što im sudovi ne priznaju. Ističu i kako im je uprava nekada tvrdila da je azbest toliko neopasan da bi ga moglo „na kruh mazati“.
   Dr. Banac pozvao ih je sve da budu složni i djeluju kroz udruge jer samo tako se njihov glas može čuti do Zagreba. Rekao je kako je pitanje azbesta u Pločama postavio i u Saboru RH istaknuvši da je zapanjujuće što je azbest i danas ugrađen u mnoge zgrade, čak i u školama u Cavtatu i Staševici. Banac smatra da bi Država prema pločanskom slučaju morala imati iste kriterije kao i u slučaju Salonita iz Vranjica obećavši im i prijem kod predsjednika Mesića.
   Dr. Ostojić, koji je svoju liječničku praksu započeo u Pločama, dobro se sjeća uvjeta u kojima su radnici radili pa mu je neshvatljivo da je ministar zdravstva dr. Ljubičić prošle godine potpisao dozvolu za rad sa azbestom. Istaknuo je kako u Hrvatskoj nema specijalizirane bolnice u kojoj bi se ova teška bolest liječila.
   Ana Musa, predsjednica Udruge „Lijepa naša“ za Dubrovačko neretvansku županiju, pročitala je okupljenima odgovor Ministarstva zaštite na upit o azbestnom otpadu u Pločama u kojem stoji da se „do 1998. azbestni otpad generiran u tvornici Plobest odlagao u posebne kazete inertiziran sa betonskom kašom te prekrivao zemljom, tako da isti ne predstavlja opasnost za okoliš“. Musa kaže da svi u Pločama znaju kako je to neistina i da se azbestni otpad tretirao kao obični komunalni otpad.
   Kako u Pločama imaju problem i sa terminalom za rasute terete, sa kojega se često poduže oblak ugljene prašine, iz Minostarstva su dobili odgovor da je do 2010. predviđena gradnja novog terminala (na rubu budućeg Parka prirode „Delta Neretve“ op. ur.), a do tada će se stanje okoliša poboljšati inspekcijskim mjerama za pojačano održavanje manipulativnih površina posebnim kamionskim usisivačima, te premještanjem najveće hrpe ugljene prašine koja je najbliža stambenim zgradama“.
   Radnicima su svojom nazočnošću podršku dali i predstavnici Udruge „Meteor“ iz Makarske, „Eko, eko“ iz Komina i dogradonačelnica Ploča.