vijesti www.metkovic.hr

 Politika

Tribina HSS-a u Metkoviću

Metković, 11.6.2007. - U potpuno ispunjenoj dvorani metkovskog kazališta u nedjelju je Hrvatska seljačka stranka održala tribinu na kojoj je, ujedno, predstavljena knjiga dr. Ivana Jurića „Osnivanje i djelovanje HSS-a u donjem Poneretavlju“.
   Masovnost okupljanja sigurno je posljedica političkih prilika u Metkoviću vezanih za njegovog gradonačelnika. Približavanjem parlamentarnih izbora došlo je i do približavanja Stipe Gabrića Jambe i HSS-a koji je posljednjih godina u Neretvi imao nizak rejting. Prema Gabrićevim riječima ta mu je stranka po mnogo čemu najbliža te joj je, svjestan da je na državnoj razini teško opstati kao slobodan strijelac, nedavno pristupio pa će nositi listu koalicije HSS-HSLS u 10. izbornoj jedinici. Uz županijsko vodstvo HSS-a na tribini je bio i predsjednik Stranke Josip Friščić koji nije krio zadovoljstvo najavljujući kako će spomenuta lista dobiti tri saborska mandata.

   Tribina je bila povod i za promociju knjige dr. Ivana Jurića „Osnivanje i djelovanje HSS-a u donjem Poneretavlju“. U knjizi je opisano djelovanje te, u Metkoviću i dolini Neretve, jake stranke u vremenu od kraja Prvog do kraja Drugog svjetskog rata. O knjizi su govorili urednik prof. Mato Mustapić, recenzent dr. Zdravko Dizdar i sam autor.

Županica Mira Buconić, predsjednik HSS-a Josip Friščić i gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić polužili su vijenac pred spomenik Stjepanu Radiću što ga je 1971. podigla Matica Hrvatska, Ogranak Metković.