vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Zgode s kamena i vode

Metković, 17.6.2007. - Izgradnjom Muzeja Narona dobili smo i prostor na kojem se za lijepa vremena mogu organizirati različita okupljanja. Jučer je na krovu (taraci) Muzeja predstavljena druga knjiga Srećka Ilića, Vidonjca s dugogodišnjim zagrebačkim odvjetničkim stažem.

Nakon što je na sebe skrenuo pozornost prvom knjigom „Smij naš svagdašnji“ i druga, „Zgode s kamena i vode“, nastavlja na istom tragu. Radi se o zgodama i nezgodama stanovnika Maloga i Velikoga Briga (Vid i Metković) koje je autor osobno doživio u djetinjstvu ili su mu ih ispričali njegovi prijatelji i rodbina. Knjiga je pisana tako da je autor u tekstovima zadržao lokalni idiom pa ima i etnografsku vrijednost. Iako se, ponajprije, obraća lokalnoj sredini bit će zanimljiva i šire, jer opisuje jedno teško vrijeme, danas mladima slabo poznato. Vrijeme u kojem se više nije imalo nego imalo, u kojem nisi mogao napredovati ako ideš u crkvu, u kojem je nepismenost starijih bila najnormalnija stvar. No, bilo je to i vrijeme tople ljudske duše koja je na sve nedaće znala odgovoriti šalom i doskočicom, što je autor vjerno prikazao u svojim tekstovima.
Izbor tekstova iz knjige u riječ su pretočili glumac Tomislav Martić i glumac amater prof. Tomislav Zubčić, izazivajući smijeh nazočnih, ali i nostalgiju za nekim vremenima koja jesu bila teška, ali se dobro i loše lakše prepoznavalo i malomišćanskom logikom precizno postavljalo na pravo mjesto.
Knjigu je ilustrirao poznati karikaturist Nikola Listeš, a o njoj su iscrpno govorili Mira Ćurić, urednica u Hrvatskom slovu i Mladen Vuković, književnik i novinar Radio Splita. Prihod od prodaje knjige bit će potpora Udruzi lađara „Domagojevi gusari“ iz Vida.