vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Jambo: Gospoda iz HDZ-a govore laži

Metković, 28.6.2007. - Nakon što je u Slobodnoj Dalmaciji od 28. lipnja osvanuo članak sa izjavama čelnika GO HDZ-a Metković kako metkovski gradonačelnik već devet godina nenamjenski troši sredstva što ih je država dala Metkoviću za sanaciju odlagališta komunalnoga otpada na Dubravici, Stipo Gabrić Jambo promptno je sazvao konferenciju za tisak pojavivši se na njoj sa hrpom dokumenata.
Na nedavnoj konferenciji za tisak GO HDZ-a Metković Jambo je proglašen nesposobnim gradonačelnikom i optužen da svoje predizborne kampanje financira sredstvima namijenjenima sanaciji odlagališta. Isto tako je optužen kako trenutnu situaciju sa smećem koristi da bi ucijenio državu za dodatni novac „kojim bi krpio proračunske rupe i financirao svoju kampanju za Sabor“.
Jambo je novinarima podijelio faksimile dokumenata rekavši da se iz njih vidi kako je Metković od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, od ugovorenih 5,5 milijuna kuna, 31. siječnja 2005. dobio 540.000 kn. Ostatak će dobivati kad krene sanacija odlagališta koja je do sada bila nemoguća jer nije postojala građevinska dozvola, a nju Metković nije mogao dobiti jer su državne institucije preko dvije godine otezale s izdavanjem dokumenta kojim se Metkoviću daje pravo korištenja terena na kojem se otpad već nalazi. S doznačenih 540.000 kn i još 290.000 vlastitih grad je platio katastarsko snimanje, Studiju o utjecaju na okoliš IPZ-u, Idejni i Izvedbeni projekt IGH-u te ostale troškove oko pripreme projektne dokumentacije. U studenome 2006. u grad je stigao Glavni projekt sanacije odlagališta sa svim suglasnostima i da je već tada grad imao sporni dokument u sanaciju se moglo davno krenuti. A taj dokument, izdan 18. lipnja o.g., u grad je stigao tek danas, dva dana prije isteka roka koji stoji u Ugovoru s fondom. Na svu sreću grad je prije koji dan uspio s Fondom potpisati i četvrti dodatak Ugovora kojim se rok za početak radova produljuje do kraja ove kalendarske godine. To znači da će Fond Ugovorena sredstva uplaćivati prema odrađenim poslovima oko sanacije.
Što se tiče županijskog odlagališta, kaže Jambo, lokacija Badovinje rupe izabrana je za vrijeme HDZ-ova povjerenika za Dubrovačko-neretvansku županiju. To znači da ja o tome nisam niti mogao odlučivati, kao što mi se imputira u navedenom članku. Kako se radilo o čisto političkoj odluci, naravno da je struka kasnije dokazala kako je lokacija nepovoljna te od svega toga neće biti ništa. Nije mi jasno otkud gospodi gradskim vijećnicima iz HDZ-a podatak o nenamjenski potrošenih pet milijuna kuna. Ili u radu Gradskog vijeća sudjeluju površno ili namjerno plasiraju laži u nadi da će im bar tko povjerovati – zaključio je metkovski gradonačelnik.