vijesti www.metkovic.hr

 Iz susjedstva

Magistrala sv. Liberana

Metković, 7.7.2007. - Mnogi vjernici koji će uoči i na sam blagdan sv. Liberana (23. srpnja) pješke krenuti put kapelice posvećene tom svecu, pješačit će novom asfaltnom cestom širine 5.5 m. Stariji i nemoćni moći će do kapelice i automobilom.

– Ovo ti je magistrala – odgovorio nam je radnik GP „Obšivač“ kad smo ga upitali za širinu buduće ceste. Preko dva kilometra brdske staze, kojom se dosad moglo do Liberana pa dalje u Vidonje, za samo 15 dana teška mehanizacija proširila je na preko šest metara. Ovih dana položit će se i asfaltni sloj do kapelice, a planira se i nastavak radova kroz Vidonje do crkve sv. Ivana Krstitelja iz 1616. godine

Kapelica je podignuta 1848. i obnovljena 1861. na prijevoju podno Marina vijenca s kojega se pruža jedan od najljepših pogleda na dolinu Neretve, uključujući more i otoke te susjednu Hercegovinu. Tako će sad svi koji se dosad nisu popeli na taj 507 m visoki vrh sada to moći lakše učiniti, jer od kapelice do vrha ima oko 45 min pješačenja po relativno dobro markiranoj stazi.

Osim ceste radovi se obavljaju i na kapelici koja dobiva i novi krov od kamenih ploča. Radove na rekonstrukciji ceste financira Dubrovačko-neretvanska županija.

Brđani i donjani
Film Metkovca Obrada Gluščevića iz 1969. bavi se upravo depopulacijom Vidonja iz kojih su ljudi iselili jer ondašnjim vlastima nije bilo briga. Nitko ne može reći da se već tada (šezdesetih godina prošlog stoljeća) nije mogla napraviti makar normalna makadamska cesta do Vidonja i dovesti struja kako bi se spriječilo iseljavanje. Uz cestu i struju lakše bi se riješila i voda koja je glavna tema spomenutoga filma. Nažalost, nisu samo Vidonje tako prošle. Isto je bilo i sa Borovcima, Dragovijom, Dobranjama, Desnama, Slivnom…
Iako je, vjerujemo, većina vidjela taj film ovdje donosimo nekoliko fotografija.
Na svu sreću posljednja dva kadra bila su samo u funkciji priče.