vijesti www.metkovic.hr

 Folklor

Australski Hrvati nastupili u Metkoviću

Metković, 13.7.2007. - Marina i Marko Krstičević, čiji su korijeni su vezani uz Metković, drugi put u životu posjetili su Hrvatsku. Kao članovi HKUD-a „Lado“ iz Geelonga u Australiji sinoć su, sa ostalima, na daskama ljetne pozornice pjevali i plesali pred metkovskom publikom.


  Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Lado“ Metković je posjetilo u sklopu njihove hrvatske turneje što ju je organizirala Matica iseljenika Hrvatske iz Zagreba, a koja se uklopila u „Metkovsko kulturno ljeto“. Boraveći tri tjedna u Hrvatskoj obići će petnaestak gradova, a zanimljivo je da su nastupili i u Banjaluci. Domaćoj publici su se predstavili izvrsnim nastupom tijekom kojeg su izveli splet pjesama i plesova iz svih hrvatskih krajeva, među kojima je i pjesma „Na Neretvu misečina pala“, zaštitni znak njihova domaćina KUD-a Metković. Kako nam je rekao predsjednik društva Ivan Škratulja, tijekom turneje žele upoznati slična društva u Hrvatskoj te uspostaviti kontakte među mladima iz Australije i Hrvatske, a uz to i svojim nastupom ostaviti dobar dojam na publiku.
– Kako su članovi našeg društva uglavnom mladi između 7 i 25 godina, turneju smo organizirali u vrijeme dvotjednih zimskih praznika, a dva tjedna smo „ukrali“ od nastave. Do sada smo obišli desetak mjesta diljem Hrvatske, ali problem je što smo vremenski ograničeni pa ne možemo bolje upoznali svaki kraj u kojemu smo bili. Prema onome što smo uspjeli vidjeti boraveći dva dana u Metkoviću, Neretva je prelijepa, a publika nas je odlično prihvatila. Naši članovi su podrijetlom iz cijele Hrvatske pa nam je ova turneja poslužila i za susret s rodbinom koju nemamo prigodu tako često vidjeti. Ja osobno sam s otoka Lastova, a tu su i vaši Marina i Marko Krstičević – rekao nam je Ivan Škratulja.
   Gostima je dobrodošlicu zaželio metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo naglasivši važnost njihovog djelovanja u očuvanju hrvatske tradicije i jezika.