vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Što će sve biti u „Vagi“

Metković, 5.4.2008. - Povodom otvaranja postupka javne nabave za izradu projektne dokumentacije za rekonstrukciju zgrade „Vage“, posjetili smo gradskog pročelnika za društvene djelatnosti Mojmira Vladimira kako bismo se upoznali s planovima i budućom namjenom zgrade koja je jedan od zaštitnih znakova grada.

Glavna zagrada rađena je 1905. i nikada nije bila zaštićena kao arhitektonski objekt. Na inicijativu grada Metkovića zgrada je 2006. stavljena pod preventivnu zaštitu, sa intencijom da postane kulturno dobro u domeni industrijske arhitekture. Svi zahvati na zgradi, tako, podliježu odobrenju Konzervatorskog odjela Dubrovnik koje je grad dobio, dakle, postoji Rješenje kojim se odobrava izrada tih projekata i sami zahvati. Pribavljene su ostale suglasnosti i lokacijska dozvola pa je na redu izrada Glavnog izvedbenog projekta. Kako smo već pisali, tamo će se smjestiti budući Prirodoslovni muzej Metković, Gradska knjižnica Metković te, u dogovoru s Ministarstvom kulture, buduća Javna ustanova Park prirode Neretva.
– Kako bi se uskladio rad ustanova koje će biti u „Vagi“ te ishodila lokacijska dozvola, izrađen je idejni projekt koji je izradila Radionica arhitekture Gorana Rake. Za izradu Glavnog izvedbenog projekta potrebno je 90 dana, nakon čega, uz sve valjane papire koje imamo, može se dobiti građevinska dozvola. Početak izvođenja radova planira se ovoga ljeta, a završetak radova na rekonstrukciji predviđen je za kraj 2009. Zgrada će nakon rekonstrukcije zadržati samo vanjski izgled, dok će se unutrašnjost prilagoditi predviđenim sadržajima. – rekao nam je Vladimir.
Prirodoslovni muzej Metković novost je u našem gradu. Okosnica bi mu bila postojeća Ornitološka zbirka Metković pa je Grad već zatražio suglasnost na muzeološku koncepciju koju je izradio dr. sc. Nikola Tvrtković iz Hrvatskog prirodoslovnog muzeja. Muzeološke recenzentice su dr. Žarka Vujić, prof. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i članica Hrvatskog muzejskog vijeća te dr. sc. Vesna Tutiš sa HAZU.
Od 1975 metara četvornih bruto razvijene površine na Prirodoslovni muzej otpalo bi 700 metara četvornih, dok bi Gradska knjižnica Metković zauzela ukupno 1085 metara četvornih. Prema idejnom projektu, podrum će dijeliti Prirodoslovni muzej i Gradska knjižnica. Prizemlje je predviđeno za izložbeni prostor Muzeja, a prvi i drugi kat koristi će Knjižnica. U potkrovlju će biti uredi uprave svih triju ustanova. Procijenjena vrijednost radova je oko 6,5 milijuna kuna, od čega je grad već dobio milijun. Kako će izrada dokumentacije stajati oko 300.000 kuna, ostatak se može prebaciti za početak građevinskih radova. Važno je napomenuti da projekt u potpunosti podržava Ministarstvo kulture.