vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Oko smeća posredovao i Mladineo

Metković, 6.4.2008. - Hitan sastanak između direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinka Mladinea, gradonačelnikā Metkovića i Opuzena Stipe Gabrića Jambe i Ive Mihaljevića te načelnika općine Pojezerje Nedjeljka Dominikovića održan je u petak poslijepodne. Tema je bila sanacija Gradskog odlagališta otpada na Dubravici.
Iako je Vinko Mladineo pokušao posredovati u sporu, do kojega nije ni trebalo doći, za sada nije uspio, mada vjerujemo da će se na koncu sve dobro završiti. Važno je i to da spor oko potpisivanja Ugovora o financiranju sanacije odlagališta nije zaustavio radove koji su već daleko odmakli pa će Metković i Dolina u ovo ljeto ući bez dima i smrada sa Dubravice.
Na sastanku je metkovski gradonačelnik ponovio kronologiju događanja oko sanacije odlagališta otpada. Kaže da je tu bilo podosta političkog podmetanja i da se aktualnu gradsku vlast pokušavalo spriječiti da počne sa sanacijom. Tako se nerazumno dugo čekalo na dokument od mjerodavnih državnih tijela kojim se četiri hektara zemljišta pod otpadom ustupaju na korištenje gradu Metkoviću, jer se samo tako moglo doći do građevinske dozvole i početi s radovima. Tek kada je u lipnju prošle godine zabranio da se na odlagalište dovozi bilo čiji otpad osim metkovskog, hitno su se pokrenuli politički kotačići i dugo čekani dokument je stigao. I u najnovijim događanjima oko Dubravice Jambo vidi politiku kojoj ne odgovara da se radi i dobro napreduje projekt kojem je nositelj gradska vlast s njim na čelu. Stoga je izrazio ogorčenje što se prije dvadesetak dana na potpisivanju Ugovora o financiranju nisu pojavili predstavnici grada Opuzena i općine Pojezerje. Iako su danas i Mihaljević i Dominiković izrazili spremnost potpisati Ugovor o financiranju, Jambo je rekao da sada on to ne prihvaća i uvjetovao Opuzenu da će prihvatiti njihov otpad samo ako se kip carice Livije iz Opuzena vrati u Muzej Narona u Vidu.
Gradonačelnik Opuzena je izjavio kako on nema mandat Gradskoga vijeća grada Opuzena da Livijin kip preda Muzeju te da je spreman potpisati ugovor i prihvatiti ekonomsku cijenu deponiranja otpada na Dubravici. Načelnik općine Pojezerje također prihvaća financijske obveze oko sanacije, ali traži da i ta općina pod jednakim uvjetima odlaže otpad, tj. da cijena po prostornome metru i njima bude 50 kn.
Vinko Mladineo još jednom je pozvao sve da se mirno dogovore, obećao i veću financijsku pomoć Fonda, a po završetku sastanka obišao je ilegalno odlagalište otpada što su ga Opuzenci, silom prilika, otvorili na području Modrič između Opuzena i ušća Neretve.
Spor
Već smo pisali o tome da predstavnici Opuzena i Pojezerja nisu htjeli potpisati Ugovor jer nisu dobili potrebnu dokumentaciju o sanaciji. Direktor poduzeća „Metković“ d.o.o za komunalne djelatnosti Željko Morđin kaže da se dokumentacija sastoji od osam knjiga i da su je svi zainteresirani mogli dobiti na uvid u njegovoj firmi. Zašto to nisu učinili on ne zna.
Radovi
Radovi na sanaciji odlagališta započeli su i prije nego što je početkom veljače na Dubravicu stupio vinkovački „Eurco“. Već koncem listopada prošle godine djelatnici Komunalnog poduzeća Metković započeli su zbijanje i ravnanje hrpa smeća dvadesetrotonskim kompaktorom, kako bi se teren pripremio za sanaciju. Tada je nastala donja fotografija odlagališta. Niže je fotografija, snimljena danas, na kojoj se vidi pripremljena nova kaseta u koju će se, nakon prekrivanja folijama, početi odlagati prema najnovijim ekološkim standardima.


Livija
Spor oko Livijina kipa između grada Opuzena i Arheološkog muzeja u Vidu traje već dugo. U Muzeju ističu da su oni svoj posao odradili time što su od Gradskoga vijeća grada Opuzena pismeno zatražili povrat kipa, na što su dobili negativan odgovor. Sada je na redu Ministarstvo kulture koje ni samo ne želi primiti taj vrući (politički?) krumpir. Livija je u Opuzen, zajedno s još nekim nalazima iz Narone, odnesena prije stoljeće i pol, kada je je Vid pripadao toj općini. Kip je do prije koju godinu neprimijećen stajao na dnu stubišta opuzenske vijećnice, a da nitko o njemu nije skrbio. Tek kada je prof. Emilio Marin dokazao da opuzenski torzo i oxfordska glava čine jednu cjelinu nastali su problemi oko vlasništva. Opuzen sada taj kip želi postaviti na obnovljeni gradski trg no, u tome slučaju, kip će ostati bez originalne glave. Oxfordski Ashmolean museum je glavu ustupio Muzeju u Vidu samo pod uvjetom da se nađe na originalnome tijelu. Kako rok posudbe uskoro istječe, a nisu se stvorili uvjeti da se ta posudba produži na neodređen rok, čini se da će uskoro glava rimske carice put Oxforda.
Dubravica
Prigradsko naselje Dubravica imalo je tu nesreću što je prije četrdesetak godina odlučeno da se na obližnjem Repu otvori odlagalište otpada za bivšu općinu Metković. Od tada do danas, stanovnicima toga lijepog malog sela, ali često i okolnih mjesta život uz smeće često postaje nepodnošljiv.

Na svu sreću tome je kraj. Danas je Dubravica s Metkovićom povezana novom županijskom cestom, čiji posljednji dio je nedavno asfaltiran pa će uz sanirano odlagalište i brzu vezu s Metkovićom ponovno postati atraktivna za život. Jedino što ćemo mi sami morati promijeniti neke navike, kao što je stvaranje usputnih odlagališta, što smo ga danas snimili uz cestu ni četiristo metara zračne udaljenosti od kapelice sv. Ante. Tu nam ni stotinu Fondova ne može pomoći.