vijesti www.metkovic.hr

 Poljoprivreda

Ekološko maslinarstvo

Metković, 6.4.2008. - U Zgradi političkih stranaka mr. sc. Marija Ševar, načelnica odjela za održivu i ekološku poljoprivredu Hrvatskog zavoda za poljoprivrednu savjetodavnu službu, održala je prije nekoliko dana predavanje na temu „Ekološko maslinarstvo“.
Prema riječima gospođe Ševar, ekološko maslinarstvo u našoj zemlji ima izuzetne potencijale i dosta visoke poticaje no, unatoč tome, takvim načinom uzgoja maslina bavi samo 19 proizvođača koji obrađuju nešto više od 70 ha ekoloških maslinika. Razlog tomu mogu biti i prilično strogi propisi iz 2001. koji su usklađeni sa svim europskim smjernicama i deklaracijama, ali i nedovoljno razvijena svijesti o zdravlju i važnosti „eko“ proizvoda.
Tijekom predavanja načelnica je nazočnima objasnila kako doći do rješenja za korištenje „eko“ znaka koje odobrava Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Predstavila je i knjižicu „Koraci do ekoznaka za maslinovo ulje“ što ju je izradio HZPSS, a bilo je riječi i o štetnicima u maslinicima te načinu njihovog suzbijanja u ekološkoj proizvodnji. Zanimljivo je kako, od svih županija, jedino u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema ni jednog ekološkog proizvođača niti maslina niti drugih poljoprivrednih proizvoda.