vijesti www.metkovic.hr

 Komentar

Vanzemaljci oko nas

Metković, 11.4.2008. - Slučajno se potrefilo da na našim stranicama izvješćujemo o dva događaja kojima je zajednički nazivnik Neretva, ali koji kao da su stigli iz dva različita svemira. Jedna za drugom našle su se vijesti o tome kako su vode Neretve žrtvovane za pokretanje turbina HE Dubrovnik 2 i o pilot projektu za navodnjavanje doline Neretve.
Ime rijeke Neretve kroz povijest je bilo i ostalo toliko moćno da po njemu ime dobiva rimska Narona, a potom i Naronitanski konvent koji se protezao od jadranske obale, na zapadu do Cetine, pa u unutrašnjost Bosne istočno od Vrbasa, ušćem Bosne, a na istoku je prelazio Drinu, uključujući Crnu Goru i dobar dio primorske Albanije. Dolaskom Hrvata na ova područja već u IX. st. spominje se jedna od prvih hrvatskih državnih tvorevina, znana Neretvanska kneževina, na koju se i danas pozivamo veličajući njezina najpoznatijeg vladara Domagoja, čija brončana skupina i danas čuva stražu na vrhu naronitanskog brijega u Vidu. Domagojev mač okrenut je prema ušću Neretve, otkud je opasnost tada jedino mogla doći, kao što je i mač bana Jelačića nekada bio okrenut prema Mađarskoj. Političke prilike vremenom su se promijenile, Jelačić je mač okrenuo na drugu stranu (tada kad je ponovno postavljen znamo zašto), a čini se da je vrijeme da to učini i Domagoj, tj. njegovi baštinici, žitelji doline Neretve ako ne žele da im djeca i unuci u udžbenicima čitaju kao su Neretvu nekada zvali hrvatskom Kalifornijom.
Nama, koji smo se odlučili ostati živjeti u našoj dolini, izgleda da nije jasno kao je to jedna mala zelena krpica koja logikom bjelosvjetskog kapitala i profita začas može postati slana pustinja ili mjesto opasna življena, s obzirom na planove o izgradnji terminala u Pločama, o čemu se javnosti prešućuju neke stvari. Pločani u zadnje vrijeme muku muče sa silom azbestnog otpada koji je deponiran na otvorenome i čije čestice vjetar raznosi kako mu se hoće. Istovremeno se, pazite sad, na samoj granici budućega Parka prirode delta Neretve, koji je jedan od prioriteta aktualne vlasti, planira izgradnja terminala koji će skladištiti javnosti u potpunosti nepoznate supstance, što će se od Ploča preko Opuzena i Metkovića provoziti u unutrašnjost BiH. Važan je samo obrt, promet, prekrcaj, premašenje plana itd. Ne bi li svi Neretvani trebali priteći im u pomoć? Popnite se na Marin vijenac, to je danas lako jer je cesta do sv. Liberana asfaltirana pa ćete vidjeti koliko je malo od Ploča do Opuzena ili Metkovića.

S druge strane, svi smo sve čuli o Gornjim horizontima, ali to se ne događa u našem dvorištu. Nakon mene potop, rekao je Luj XV. Mi to možemo parafrazirati sa „Nakon mene slana pustinja“. Nevjerojatna količina indolencije u Neretvanina.
Na kraju, ono o čemu se u Neretvi odavno priča i zbog čega je Neretva došla na zao glas, a to je uporaba raznih dopuštenih i nedopuštenih kemijskih sredstava u poljoprivredi. I po vrsti i po količini. Od 1. siječnja 2007. postoji novi sustav registracije sredstava za zaštitu bilja. Valjda postoji razlog što su mnoga, do sad korištena, sredstva za zaštitu stavljena izvan uporabe. Samo još treba pronaći mehanizme za učinkovitu kontrolu. Park prirode mogao bi biti jedan od kotačića u sustavu. Ali ni parku nema budućnosti bude li neretvanska voda vrtjela turbine HE Dubrovnik 2.