vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Započelo postavljanje folija

Metković, 14.4.2008. - Na Gradskom odlagalištu komunalnoga otpada radnici firme „Eurco“ započeli su danas s postavljanjem prve od ukupno četiri vrste folija što će se naći ispod budućih naslaga otpada.
Već smo pisali da su završeni pripremni zemljani radovi na dnu prve kasete i obodnome nasipu oko nje. Nakon što je na dno postavljena zemljana podloga debela min. 30 cm, prema projektu, započelo se s postavljanjem posebnog tepiha, tzv GCL folije (synthetic clay liner) koja zamjenjuje 1 m debeo glineni sloj i služi kao podloga za 2,5 mm debelu nepropusnu foliju koja će se spajati metodom dvostrukoga zavarivanja. Time će odlagalište postati u potpunosti vodonepropusno. Na tu foliju postavlja se geotekstil pa po njemu pola metra debeo drenažni sloj. Na vrh dolazi još jedan sloj geotekstila i 30 cm zemlje po kojoj će se odlagati novi otpad. U drenažnom sloju su postavljene cijevi kojima će se procijeđene vode svoditi u veliki nepropusni spremnik, taložiti i filtrirati te vraćati na vrh kako bi se pospješilo razgrađivanje novoga otpada.
Metalni otpad
Već sada građani na odlagalište mogu dovesti i metalni otpad kao što je bijela tehnika i sl. On se sa strane odmah odvaja i preuzima ga firma koja je dobila koncesiju za gospodarenje takvom vrstom otpada. Kad sanacija bude završena u krugu odlagališta biti će i reciklažno dvorište u kojem će se izdvajati razne vrste otpada koji se mogu dalje koristiti kao sirovina.

Nema baš nikakvog razloga da naši stari frižideri završe negdje uz put. Dođite, predajte otpad, a ako je lijepo vrijeme prošećite stotinjak metara iznad kapelice sv. Ante.