vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Otkud smo i kako (ne) trebamo govoriti

Metković, 12.5.2008. - Arheološki muzej Narona, uz svoju primarnu djelatnost, započeo je i sa dodatnim kulturnim programom koji će se realizirati tijekom ljeta. Program je započeo u subotu predavanjima Domagoja Vidovića i Mate Kapovića koja je na krovu Muzeja organizirao Salon Matice hrvatske.

Domagoj je obradio lokalnom stanovništvu zanimljivu temu s područja onomastike pod nazivom „Stanovništvo Vida od srednjega vijeka do današnjih dana“ gdje je istražio podrijetlo vidonjskih prezimena. Zanimljivo je bilo čuti kako su migracije, uglavnom, išle s istoka ka zapadu te kako je od pojedinih prezimena nastajalo i po nekoliko novih. Osim samoga podrijetla za većinu prezimena je utvrdio i način na koji su nastala, najčešeće od osobnih imena, zanimanja, nadimaka, toponima i sl.

Drugo predavanje, „Treba li govoriti pravilno?“, održao je mladi lingvist Mate Kapović, asistent na Odsjeku za lingvistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Teza, koju brani Kapović, da lokalizmi nisu ništa manje vrijedni od riječi standardnoga jezika te da bi standardnim jezikom trebalo govoriti samo u službenim prigodama već je izazvala dosta kontroverzi. On, primjerice, dopušta superlativ najoptimalniji, iako je riječ optimalan već sama superlativ. Smatra da standardni jezik ne smije biti nadređen dijalektima koji su odraz stvarnog, živog jezika, dok je standardni skup pravila koja se ionako mijenjaju.