vijesti www.metkovic.hr

 Ekologija

Tankeri u Jadranu

26.2.2003. - Spora-zumom o transportu nafte iz Rusije preko Omišlja (na otoku Krku) u tankere za SAD ulazi se u do sada najpogubniji ekološki i gospodarski rizik po cjelokupnu Republiku Hrvatsku. Taj sporazum, nazvan Družba Adria Projekt, donosi Hrvatskoj oko 50-ak (slovima: pedesetak) milijuna dolara. Dogodi li se kakva havarija na kojem od ogromnih tankera koji bi trebali u velikom broju početi od proljeća 2004. godine ploviti Jadranskim morem, šteta bi mogla biti nesaglediva i praktički neprocjenjiva (puno više od godišnjeg prihoda od turizma, koji je sada na razini oko 4 milijarde dolara - dakle oko 80 puta više od prihoda od transporta nafte). Hrvatska bi u tom slučaju zadugo ostala i bez čiste obale i mora i bez prihoda od turizma.
Kome je u interesu kockati se sa sudbinom svih nas i sa sudbinom Jadranskog mora? Tko sebi uzima pravo bez znanja javnosti stavljati na kocku najvrjedniji prirodni resurs s kojim Hrvatska raspolaže?
Valja znati: čak i da se nikakva havarija ne dogodi, sami tankeri vrlo onečišćuju more otpadnim tvarima, te trajno narušavaju prirodnu ravnotežu života u moru tzv. balastnim vodama. Zbog svega toga stavljanje tog problema u prvi plan zaslužuje najveći prioritet.