vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Ivo Lendić i njegovo djelo

Metković, 26.9.2008. - U auli Gimnazije Metković sinoć je održan prvi dio IV. neretvanskog književnog, znanstvenog i kulturnog susreta pod nazivom „Ivo Lendić – književnik, novinar, prognanik“ koji se tijekom triju dana održava još u Pločama, Opuzenu, Janjini i Dubrovniku.
Svrha susreta je mlađim naraštajima približiti Lendićevo beskompromisno katoličko stajalište i njegovu ustrajnost na duhovnim vrjednotama kako bi one mogle poslužiti kao putokaz za utvrđivanje hrvatskoga katoličkog identiteta i vrjednovanje hrvatske katoličke baštine.
Uvodni dio o Lendiću dao je književnik Stjepan Šešelj, a o njegovim djelima govorili su prof. Anela Mateljak s Hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. Antun Lučić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, književnik Zdravko Gavran te prof. Domagoj Vidović s Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, koji je obradio temu granica ikavskih i ijekavskih govora u neretvanskoj krajini u prošlosti i danas.
Tijekom Susreta predstavljen je i Zbornik o fra Luki Vladimiroviću u kojem su objavljeni svi radovi o njemu i njegovu djelu sa prošlogodišnjeg, trećega po redu, Neretvanskog književnog, znanstvenog i kulturnog susreta.
Susret se održava u organizaciji Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti iz Opuzena, Hrvatske kulturne zaklade, Hrvatskog slova te Glasa koncila. Sudionike Skupa pozdravili su metkovski gradonačelnik Stipo Gabrić Jambo i ravnatelj Gimnazije Metković Jozo Jurković koji je najavio da će se sljedeće godine na istom mjestu govoriti o metkovskom pjesniku Stojanu Vučićeviću.