vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Kolendajmo zajedno!

Metković, 23.12.2008. - U Dnevnom boravku Udruge Otac Ante Gabrić u ponedjeljak je organizirano druženje starijih osoba životne dobi s članovima KUD-a Metković pod nazivom „Kolendajmo zajedno“.
   Tijekom dvosatnog druženja pričalo se o kolendanju i načinima kako se kolendalo u pojedinim krajevima doline Neretve, a baka Manda Soče mladim foklorašima pričala je o božićnim običajima iz rodnog joj Zažablja. Kako je rekla, u vrijeme njenog djetinjstva čestitari bi prilikom dolaska u neku kuću čestitali riječima: „Na dobro Vam došlo porođenje Gospodinovo (ili Isusovo)!“, a domaćin bi odgovorio: „I s tobom zajedno!“, a naročito veselo je bilo kada je baka Manda situaciju odglumila te je ušavši u prostoriju svih „natjerala“ da ustanu i otpozdrave. Tijekom druženja svi zajedno uvježbavali su i Božićnu kolendu kojom će u vrijeme dolazećih Blagdana razveseliti korisnike programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“ što se realizira u sklopu aktivnosti Udruge .
– Danas smo obrađivali Božićnu kolendu prema glazbenom zapisu i tekstu što ga je pronašao prof. Vidoslav Bagur koji je prije nekoliko godina ponovo pokrenuo kolendanje po kućama. Tijekom idućih dana nastaviti ćemo s kolendanjem u našim prostorijama, a 29. prosinca planiramo organizirano posjetiti naše korisnike te im uz kolendu zaželjeti sretne blagdane – rekla nam je Anđelina Jerković, voditeljica programa „Dnevni boravak i pomoć u kući starijim osobama“.