vijesti www.metkovic.hr

 Izdavaštvo

Ptice delte Neretve

Metković, 8.1.2009. - Izašao treći dio 'Ptica delte Neretve'
Nedavno je, u nakladi Gradskog kulturnog središta u Metkoviću, izašla treća knjiga Ptice delte Neretve autorica Davorke Kitonić i Ivane Baće koja u podnaslovu nosi naziv Zimovalice.
U prve dvije knjige – Stanarice i Gnjezdarice – dan je opsežan i detaljan pregled 164 vrste koje žive na području delte tijekom cijele godine ili se u njoj gnijezde. Trećom knjigom predstavljeno je još 77 vrsta zimovalica. Knjige nisu pretisak stranih ornitoloških pregleda, već su plod dugogodišnjih promatranja Davorka Kitonić te mnogobrojnih stranih ornitologa koji su sudjelovali u radu na njima. Knjige donose sustavan pregled vrsta s fotografijama i opisima te detaljnim pregledom važnijih značajki svake vrste. Prvi put u djelu te vrste donose se i podaci o izgledu gnijezda i brizi za mlade.
Edicija Ptice delte Neretve namijenjena je prije svega nama Neretvanima, naročito mladima. Uz „bogatstva“ koja smo stekli u životu, moramo im ostaviti bar dio bogatstava doline Neretve koje smo svojim dolaskom na svijet zatekli. Neka od njih, na žalost, svojim djelovanjem nepovratno smo uništili.
U pripremi je i četvrta knjiga Preletnice.