vijesti www.metkovic.hr

 Obrazovanje

Goethe u metkovskoj Gimnaziji

Metković, 20.1.2009. - Metkovska Gimnazija još jednom je pokazala da spada među bolje škole u Hrvatskoj. Tijekom prigodne svečanosti Gimnazija je s Goethe institutom u Hrvatskoj potpisala Ugovor o suradnji postavši tako dio inicijative „Škole – partneri budućnosti“.
   Inicijativa će obuhvatiti tisuću škola širom svijeta, a podupire je Vlada SR Njemačke koja je za tu namjenu u 2008. iz proračuna izdvojila 45 milijuna eura. Osim Gimnazije Metković ugovor o suradnji s Goethe institutom u Hrvatskoj do sada su potpisale škole u Puli, Virovitici, Osijeku i Koprivnici.
   Da bi neka škola došla u obzir da postane škola-partner, prema kriterijima Goethe instituta, treba imati uspjeha na službenim ispitima, dobru opremljenost prema lokalnim standardima, biti spremna učenicama omogućiti kontakti s Njemačkom i drugim školama partnerima te sudjelovati u poticajnim mjerama. Škola, isto tako, treba imati dobru nastavu njemačkog jezika i biti spremna dati više prostora nastavi njemačkog jezika.
   Kako je Gimnazija Metković zadovoljila gore navedene i još neke dodatne uvjete 19. siječnja je u prostorijama Škole održana spomenuta svečanost na kojoj je bila voditeljica jezičnog odjela pri Goethe institutu iz Zagreba Birgit Mühlhaus, počasni konzul Savezne Republike Njemačke u Splitu Vice Dodig (bivši učenik Gimnazije), županica Mira Buconić te u ime grada domaćina njegov gradonačelnik i saborski zastupnik Stipo Gabrić.
   Nazočne je najprije pozdravio ravnatelj Škole prof. Jozo Jurković, a nakon njega tu su učinili gradonačelnik Gabrić, županica Buconić, gospođa Mühlhaus te konzul Dodig. Potom je uslijedilo svečano potpisivanje ugovora između Gimnazije i Instituta. Na kraju svečanosti izveden je program u kojem je sudjelovao Školski zbor pod ravnanjem prof. Vanje Gabrić te pjevači solisti.


   Pred ulazom u školu gospođa Mühlhaus, konzul Dodig i ravnatelj Jurković zajedno su otkrili ploču s natpisom o školi partneru, a potom, također zajedno, presjekli vrpcu na ulazu u novouređeni prostor u kome je smješten suvremeni centar za učenje opremljen multimedijalnim uređajima. Time je Gimnazija dobila tzv. njemačko sastajalište (treffpunkt.de) što će unaprijediti nastavu njemačkog jezika u školi.