vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Nove metode liječenja

Metković, 27.1.2009. - Jedan liječnik i četvero fizioterapeuta konduktora s mađarskog instituta Peto iz Budimpešte ovih dana borave u Metkoviću gdje rade s osamnaestero djece s motoričkim teškoćama. Tako je akcija majki iz cijele doline Neretve, koja je započela ljetos, urodila plodom.
   Već smo vas izvještavali o majkama iz svih mjesta doline Neretve koje su, čuvši za dobre rezultate mađarskih stručnjaka, odlučile organizirati široku akciju za prikupljanje oko 130.000 kn koliko stoji boravak i rad mađarskoga tima u Metkoviću. Na, do sada, trinaest provedenih akcija prodaje kolača u Metkoviću, Pločama, Opuzenu,  Vidu, Gabela Polju, Vrgorcu i Kuli Norinskoj, majke su skupile oko 65.000 kuna. Preko 30.000 kn uplatili su razni donatori među kojima se ističu donacije Ustanove športski objekti (humanitarna utakmica) i OŠ Don Mihovila Pavlinovića iz Metkovića. Spomenimo još neke: Grad Ploče, župnik župe Gabela Polje, Ljekarna Draženović, Samostan Sestara Maloga Isusa iz Splita, no najveći pojedinačni donator na koncu će biti grad Metković čiji je gradonačelnik obećao da će Grad pokriti svu razliku do punoga iznosa troškova. Akcija prikupljanja novca traje i dalje u što je uključena i prodaja slika što su ih majkama donirali lokalni slikari amateri. Slike se u Metkoviću mogu kupiti u Gradskoj knjižnici.
Zahvale
Majke se posebno zahvaljuju Udruzi osoba s invaliditetom Prijatelj iz Metkovića koja im je pružila kompletnu logistiku, ali i donirala razne proizvode koje izrađuju članovi Udruge. Zahvaljuju se Jura Shopu na osiguranoj hrani tijekom trajanja terapije, promotorima Radio Delti i župnicima svih župa iz Metkovića i okolice koji su tijekom misa vjernike upoznavali s akcijom i pozivali ih da joj se pridruže. Posebno su nas upozorile da ne preskočimo metkovskog gradonačelnika Gabrića koji je financijsku konstrukciju zatvorio obećanjem da će Grad osigurati sredstva koja im budu nedostajala.