vijesti www.metkovic.hr

 In memoriam

Umro dr. Ivo Škarić

Metković, 30.1.2009. - U Zagrebu je jučer nakon teške bolesti preminuo ugledni hrvatski jezikoslovac i dugogodišnji redoviti profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu dr. Ivo Škarić.
   Dr. Ivo Škarić rođen je 1933. u Postirama na Braču. Klasičnu gimnaziju završio je 1953. u Splitu, a na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1958. i doktorirao 1965.
   Pokojni Ivo Šakrić poznat je mnogim naraštajima metkovskih srednjoškolaca, ponajviše gimnazijalcima, koji su bili među brojnijim polaznicima Govorničke škole, koju je on pokrenuo 1992., koju su mladi izvanredno prihvatili zbog suvremenih metoda rada u malim skupinama.
  Dr. Škarić ostavio je dubok trag u istraživanju jezika, naročito na području fonetike. Svojevremeno je izazvao kontroverze tvrdnjom da, prema njegovim laboratorijskim istraživanjima, većina Hrvata ne čuje razliku između č i ć te dž i đ, stoga je predlagao da se u grafiji ta četiri glasa svedu na dva, što bi zasigurno prihvatili i mnogi Neretvani koji s razlikovanjem č i ć imaju velikih problema.
  Pokop dr. Škarića bit će u njegovim rodnim Postirama na Braču u srijedu, 4. veljače u 15,30.