vijesti www.metkovic.hr

 Baština

Koncert korizmenih pučkih napjeva

Metković, 15.2.2009. - U župnoj crkvi Gospe Snježne u Vidu sinoć je održan koncert korizmenih pučkih napjeva župa Neretvanskog dekanata u izvedbi crkvenih pučkih pjevača.
   Nastupilo je 10 skupina od kojih će se tri predstaviti na Festivalu pasionske baštine u Zagrebu, dva tjedna uoči Uskrsa.
   Svaka skupina imala je na raspolaganju sedam minuta tijekom kojih je trebala otpjevati ono što se smatra posebno karakterističnim za korizmeno pučko pjevanje u svojoj župi. Pravo nastupa u Zagrebu dobit će skupine za koje struka odluči da su najizvornije. Koje će skupine predstavljati baštinu neretvanskog kraja znati će se tek za nekoliko dana kada konačan sud donese tročlani stručni ocjenjivački sud u kojem su prof. Vidoslav Bagur, mr. sc. Joško Ćaleta i direktor Festivala pasionske baštine Josip Čikeš.
   Na koncertu, koji bi trebao postati tradicionalan, predstavile su se pjevačke skupine iz župa Bagalovići, Desne, Komin, Sv. Ilije i Sv. Nikole iz Metkovića, Plina-Stablina, Rogotina, Slivna Ravna, Gospe Snježne iz Vida i Vidonja.
  Projekt je pokrenuo prof. Vidoslavo Bagur, a koncert je održan u organizaciji Župe Gospe Snježne te uz pomoć Pučkih pjevača župe Gospe Snježne, MO Vid i Grada Metkovića.