vijesti www.metkovic.hr

 Koncert

Tražila se stolica više

Metković, 17.2.2009. - Dubrovačko-neretvanska županija i Gradsko kulturno središte večeras su metkovskoj publici priuštili rijedak glazbeni događaj. U Galeriji GKS-a gostovao je renomirani Dubrovački komorni orkestar pod ravnanjem maestra Ivana Dražinića.
   Ideja o održavanju komornih glazbenih događaja u Galeriji GKS-a otvorila je mogućnost gostovanja manjih sastava, izvođača glazbe koja privlači biraniju publiku. Nakon nastupa Gudačkoga kvartet „Sebastian“ pokazalo se da u Metkoviću postoji interes za takvom vrstom glazbe, ali je večeras i organizatore iznenadio odaziv publike. U dvoranu su se trebale ubacivati dodatne stolice, no unatoč tome mnogi su koncert odstajali na nogama.
   Dubrovčani su koncert otvorili Simfonijom br. 7 u G duru svoga Luke Sorkočevića za čiju se glazbu slobodno može reći da je imala hendikep što ju je pisao kompozitor iz male države, inače bi se za nju čulo puno više. U nastavku su izveli Koncert za klavir i gudače u A duru, većini publike malo poznatoga Dittersdorfa, u kojem je kao solist nastupio izvanredni Ivo Brangjolica. Za kraj je ostavljena poslastica koja je manje-više svima poznata. Vjerojatno je malo ljudi koji ne znaju barem prvih nekoliko taktova Mozartove Male noćne muzike. Isto tako, večeras je vjerojatno bilo malo onih koji su je već čuli uživo u izvedbi ansambala poput onih što su svojedobno svirali po europskim dvorovima. Nije trebalo biti velik znalac da bi se uživalo u izvedbi glazbe majstora od soli koja veže Salzburg i Dubrovnik. Nakon dugotrajna aplauza Dubrovčani su na bis izveli – opet Mozarta. Ovaj put završni stavak Divertimenta u D duru iz Salzburških simfonija.
   Koncert Dubrovačkog komornog orkestra bio je prigoda da se prvi put svira na klaviru što ga je Dubrovačko-neretvanska županija kupila Osnovnoj glazbenoj školi u Metkoviću. U ime Škole županici Buconić, gradonačelniku Gabriću i gostima iz Dubrovnika zahvalio se ravnatelj Škole prof. Zvonko Knežević. Nakon njega nazočnima su se kratko obratili županica Mira Buconić i gradonačelnik Stipo Gabrić izavivši da će Županija i Grad i dalje ulagati u kulturu u Metkoviću jer on to zaslužuje.