vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

'Dubravici' uskoro uporabna dozvola

Metković, 27.2.2009. - Danas je obavljen tehnički pregled Gradskog deponija 'Dubravica' čija je sanacija i dogradnja trajala godinu dana. Trinaest milijuna kuna vrijedna investicija tako je završena i za nekoliko dana dobit će uporabnu dozvolu.

   Kada su 7. veljače 2008. na teren izašli djelatnici vinkovačke firme „Eurco“, koja je obavila radove, zatekli su stanje s donje fotografije.

Na prostoru od 4 ha trebalo je najprije sanirati stari otpad pa nakon toga izgraditi odlagalište koje udovoljava suvremenim ekološkim standardima. Stari otpad prekriven je folijama kako se kroz njega ne bi više u podzemlje procjeđivale oborinske vode, a izveden je i sustav za otplinjavanje čime se izbjegla opasnost od eksplozije nakupljenih plinova. Na novim kazetama za otpad izvedena je drenaža pa se sve procijeđene vode skupljaju u posebnom bazenu otkud se u periodu bez kiše vraćaju natrag da bi se pospješilo truljenje organskoga otpada. U međuvremenu je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost unutar odlagališta financirao i izgradnju kazete za zbrinjavanje azbestnoga otpada te nabavu maloga vozila za odvoz otpada iz uskih ulica staroga dijela Metkovića.

   Sanaciju i izgradnju novoga odlagališta sufinancirali su Fond s 45 posto, grad Metković s 37,28 posto, grad Opuzen s 7,85 posto općina Pojezerje s 2,99 posto, općina Kula Norinska s 4,67 posto te Općina Zažablje s 2,21 posto.