vijesti www.metkovic.hr

 Kazalište

Tri praščića

Metković, 5.3.2009. - Ako nikada niste bili u metkovskom kazalištu u vrijeme kada je na repertoaru lutkarska kazališna predstava za male vrtićane ili osnovce propustili ste doživjeti što je prava publika. Vidjeli biste da su DVD player ili PlayStation samo surogati zabave koju djeci guramo pod nos jer nemamo dovoljno vremena za njih. Druga je priča je li nas netko na to prisilio ili smo svjesno prodali dušu zemaljskom kralju nad kraljevima.
   Danas je u Gradskom kulturnom središtu održana lutkarska predstava Tri praščića  koju je za učenike nižih razreda OŠ Stjepana Radića izvelo kazalište Licem u lice iz Splita. Prema poznatoj priči Jacoba Grimma tekst za predstavu napisala je Natalija Vicić, režiju potpisuje Ratko Glavina, a uloge su odigrali: Antonio Franić (Šiško), Ivo Perkušić (Mudri), Goran Marković (Rico), Ratko Glavina (Vuk) i Ana Pirić (Koka).
   Sadržaj priče uglavnom je svima poznat. U dramatizaciji Natalije Vicić praščići imaju imena i zanimanja pa se prvi zove Šiško i glazbenik je, drugi je sportaš imena Rico, a treći Mudri je graditelj. Uz neizostavnog Vuka, autorica je u predstavu uvela jedan novi lik, novinarku Koku.
   Kreatorica lutaka i scenografije je slovenska autorica Breda Varl, koja je magistrirala u Pragu na Katedri za alternativni i lutkarski teatar na Akademiji lijepih umjetnosti, a od 2003. je direktorica i umjetnička voditeljica Lutkovnog gledališća Maribor.