vijesti www.metkovic.hr

 Zdravlje

Obilježen Europski dan logopedije

Metković, 8.3.2009. - Metkovski logopedi obilježili su Europski dan logopedije koji je ove godine posvećen afazijama.  Riječ je o složenom poremećaju govora i jezika koje nastaju zbog povreda živčanog sustava, tj. povreda mozga, a očituje se u teškoćama razumijevanja, teškoćama govora, razumijevanja jezika i obavljanju nekih matematičkih operacija. Isto tako dovodi i poremećaja u orijentaciji u vremenu i prostoru.
   Što se tiče govora, kod osoba s afazijom često je nerazumljiv, a ovisi o  stupnju oštećenja i o tome koji je dio mozga oštećen. Afazije se najčešće javljaju kod starijih ljudi, a uzroci su često bolesti žila što dovodi do moždanih udara koji izazivaju oštećenja centra za govor u mozgu. Uzrok afazija mogu biti i traume, tumori, razne infekcije u mozgu te  mješoviti uzroci tipa multiple skleroza, Parkinsonova bolest i Alzheimerova bolest.
   U sklopu obilježavanja Dana metkovski logopedi su se kroz lokalne medije općenito osvrnuli na afazije te napravili dan otvorenih vrata što znači da su u razdoblju od 12 do 14 sati svi koji su htjeli postaviti neko pitanje to mogli to učiniti na kontakt telefone profesora logopeda Aninke Mateljak, Ante Ujdura i Nikoline Raič. 
   Važno je reći kako je Dječji centar Metković uz pomoć Grada Metkovića prije mjesec dana dobio logopeda, što je više nego značajno ako se zna da jedan logoped pokriva pet osnovnih škola na području doline Neretve.
– Na ovom području nema puno ljudi koji su se odlučili za ovaj studij tako da sam ja sve svoje godine školovanja bila stipendist grada Metkovića za to deficitarno zanimanje. Neka osnovna zadaća logopeda u vrtiću bila bi rano prepoznavanje poremećaja i neke pravovremene intervencije, što znači da se može intervenirati već u vrtiću te roditeljima dati konkretan savjet gdje i što s djetetom jer je rana prevencija i najvažnija. U obradi trenutno imamo 30 djece, od čega 20 predškolaca. – rekla nam je Nikolina Rajič, prof. logoped, koja posljednjih mjesec dana skrbi o djeci Dječjeg centra Metković.