vijesti www.metkovic.hr

 Maraton lađa

Održana Skupština Udruge lađara Neretve

Metković, 8.3.2009. - U subotu, 7. ožujka, u Zgradi političkih stranaka održana je Skupština Udruge lađara Neretve tijekom koje je na prijedlog Upravnog odbora javnim glasovanjem za novog direktora Maratona lađa izabran Ante Šprlje, dvadeset i devetogodišnji pravnik iz Matijevića.
   Na Skupštini su izabrana i dva nova člana Upravnog odbora nakon što su dosadašnja dva člana, Renato Drljepan iz ekipe Donjani donji i Hrvoje Manenica iz ekipe Domagojevi gusari,  iz osobnih razloga podnijela ostavke. Između četiri kandidata izabrani su Goran Kovač iz Komina i Izvor Škubonja iz Ploča.
   Tijekom Skupštine prisutni su izvješteni o aktivnostima koje su provedene od posljednje Skupštine (održane 17. studenoga u Pločama) te daljnjim planovima i projektima kojima bi se još više promovirao Maraton lađa i dolina Neretve među kojima je i projekt La Manche. Riječ je o pothvatu u kojem bi ekipa lađara, sastavljena od veslača iz različitih ekipa, neretvanskom lađom trebala preveslati 36 kilometara preko kanala La Manche između Velike Britanije i Francuske.
   Kako je Udruzi ipak najvažnija aktivnost organizacija i provedba Maratona lađa na Neretvi, i na tom području se započelo s ozbiljnim pripremama. Ono što bi moglo biti posebno zanimljivo je najava dolaska ekipe s Novog Zelanda sastavljene od potomaka naših iseljenika. Možda to i ne bi bilo čudno (jer su na Maratonu veslale i ekipe iz Australije) da najavljeni gosti nisu Maori, novozelandski domoroci, s hrvatskim imenima i znanjem hrvatskog jezika.
   Uz lađarske ekipe iz Neretve, Skupštini su bili nazočni i predstavnici ekipe „Vatrogaci Bjelovar“ iz Bjelovara te predstavnica ekipe Molise iz Italije.