vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Rimska mitologija i zvjezdano nebo

Metković, 11.3.2009. - U subotu 14. ožujka u Metkoviću će biti priređen zanimljiv događaj. U organizaciji Astronomske udruge Korčula i Gradskog muzeja Korčula te u suradnji s Arheološkim muzejom Narona i Ornitološkom zbirkom Metković održat će se svojevrsno predavanje o rimskoj mitologiji i zvjezdanome nebu u što će biti uključeno i svjetlosno zagađenje koje naročito smeta pticama, ali i čovjeku koji tako vidi samo dio zvijezda.
    Gost i predavač je Korado Korlević, najpoznatiji hrvatski i svjetski priznati astronomom iz zvjezdarnice Višnjan (poznate u svijetu po značajnim otkrićima nebeskih pojava - asteroida, maglica....) te sinonim njenog rada i djelovanja. On će učenicima prenijeti iskustva i znanje stečeno upravo na konkretnim primjerima popularizacije astronomije.
    Program će se održati povodom obilježavanja 2009. godine koju je UNESCO proglasio Međunarodnom godinom astronomije - IYA 2009.
 
Program za subotu 14. ožujka:
 
11 sati - obilazak Arheološkog muzeja Narona,
  12 sati - razgovor o temi Rimska mitologija i zvjezdano nebo,
  16 sati - obilazak Ornitološke zbirke u Metkoviću i razgovor o temi o svjetlosnom zagađenju,
  17 sati - multimedijalno predavanje u Gradskom kulturnom središtu Metković. Nakon predavanja, ovisno o vremenskim uvjetima, promatranje neba uz pomoć teleskopa.