vijesti www.metkovic.hr

 Predavanje

Mitologija, zvijezde i svjetlosno zagađenje

Metković, 17.3.2009. - Povodom obilježavanja Međunarodne godine astronomije (IYA 2009), koju je proglasio UNESCO, u Vidu i Metkoviću održana su zanimljiva predavanja na kojima je kao gost nastupio poznati hrvatski astronom Korado Korlević.
   Prava je šteta što u subotu, 14. ožujka u Arheološkom muzeju Narona nije bilo više slušatelja koji su mogli čuti predavanje na temu Rimska mitologija i zvjezdano nebo. Uvodnu riječ dao je arheolog Toni Glučina iz Muzeja Narona, nakon čega je astronom Korlević nebo oživio pričama o mitološkom bićima od kojih su najpoznatije one iz grčke mitologije. Govorilo se i o kalendaru koji je od starih Babilonaca preko Grčke stigao do Rima i koji je u jednom trenutku organiziranog carstva trebao biti uređen. Takav kalendar, s malim modifikacijama iz 1528., iz vremena pape Grgura XIII., koristimo i danas.
   U poslijepodnevnim satima u Galeriji GKS-a Korlević je pred priličnim brojem posjetitelj održao predavanje na temu Svjetlosno zagađenje koje veliki gradovi proizvode noću. Na satelitskoj snimci, što ju je prikazao, ni naš Metković nije nevinašce. Mada se do sada mislilo da to smeta samo životinjama (ponajprije pticama) te da se osvjetljenjem neba nepotrebno baca energija (novac), najnovija istraživanja govore drukčije. Korlević kaže kako je nedavno u Beču održan stručni skup na tu temu te da su iznesene zaprepašćujuće činjenice. Ni ljudi nisu imuni na svjetlosno zagađenje, naročito žene koje zbog izostanka mraka tijekom sna mogu imati ozbiljnih zdravstvenih problema.
    Zbog produžena dana neke životinje ostaju aktivne pa se iscrpljuju i ugibaju. Mravi svojom pojačanom aktivnošću za sobom vuku i aktivnost štitnih ušiju. Zbog toga poljoprivrednici koriste sve više zaštitnih (otrovnih) sredstava...
   Stoga gradovi trebaju u potpunosti promijeniti rasvjetna tijela koja smiju osvjetljavati samo prometnice (prema dolje) te imati mogućnost sniženja intenziteta rasvjete u vrijeme kada većina građana spava.
   Hrvatska je donijela zakon koji regulira to pitanje, no trebat će i vremena i novca da se promijene sva rasvjetna tijela po našim gradovima. Naročito su nepoželjne kugle koje stoje na stupovima i tako više svijetle u nebo nego prema dolje (kao što je na našem Trgu kralja Tomislava).

   Kako smo već pisali Grad Metković je s firmom HEP ESCO potpisao pismo namjere o uvođenju novog sustava ekološke ulične rasvjete kojim bi se osigurale i značajne uštede. Financiranje projekta dijelom bi osigurala spomenuta firma, a drugim dijelom projekt bi se financirao iz ostvarene uštede tijekom određenog vremena. Tako bi Metković dobio ekološku rasvjetu, koja bi u konačnici građane stajala oko 30% manje.