vijesti www.metkovic.hr

 Predstavljanje knjige

Voda je moja Mati

Metković, 19.3.2009. - U organizaciji Gradskog kulturnog središta i izdavačke kuće Profil u utorak je u galeriji GKS-a održano predstavljanje zbirke pjesama Voda je moja Mati autora Enesa Kiševića.
Na predstavljanju se okupilo neobično puno poklonika poezije čime su ostali iznenađeni organizatori i sam pjesnik. Razlog je u dobroj animaciji što su je metkovski nastavnici hrvatskoga jezika proveli među učenicima osnovnih i srednjih škola.
Enes Kišević, pjesnik za kojega ćete u Wikipediji naći da je i bosanski i hrvatski pjesnik (ovisno o ba ili hr inačici članka), na posjetitelje je ostavio dojam samo njemu svojstvenim načinom interpretacije svoje poezije. To nije ni čudno ako se zna da je Enes prije gotovo četrdeset godina diplomirao na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.
Osim što je prevalio šezdesetu njegov nastup se ni po čemu ne razlikuje od vremena kad je 1974. izdao svoju prvu zbirku poezije Mladić nosi svoje prve pjesme na ogled koja je postala hit među mladima, naročito studentarijom po domovima. Mnogi će se toga sjetiti po početnom stihovima jedne pjesme: Vani su padali pijanci umjesto snijega…
Kišević je rođen na rijeci Uni, odrastao u Ključu na Sani, a umjetničku afirmaciju doživio u Zagrebu na Savi. Njegov dolazak u Metković na Neretvi još je jedan simboličan znak povezanosti pjesnika s vodom iz koje je sve počelo i s kojom sve jest. Zbirku Voda je moja Mati, kaže, posvetio je svim majkama.