vijesti www.metkovic.hr

 Narona

Vespazijan na putu u Rim

Metković, 23.3.2009. - Arheološki muzej Narona ostao je privremeno bez još jednoga kipa iz svoga stalnog postava. Nakon što je Augustov poslan na restauraciju jučer je s tribine hrama skinut i Vespazijanov.
   Dana 26. ožujka u Rimu se otvara izložba posvećena dvije tisućitoj godišnjici rođenja cara Vespazijana na kojoj će biti izložen i njegov kip iz Narone.
– Iako je vladao samo deset godina Vespazijan je reformama, graditeljstvom i osvajanjima ostavio velik trag u rimskoj povijesti.  Dao je izgraditi i Kolosej, no nije dočekao njegov završetak.
   Izložba će u trajanju od 10 mjeseci biti postavljena u Koloseju i na Palatinu. Dakle, naš će se kip vratiti u Muzej 30. siječnja 2010. Dobili smo sve potrebne dozvole kako bi kip mogao napustiti Muzej i Hrvatsku, a kip je osiguran na 125 tisuća eura – rekao je Hrvoje Manenica, ravnatelj Arheološkog muzeja Narona.

   Tako deset mjeseci u Muzeju neće biti ni jednoga kipa s glavom jer je Vespazijanov (s glavom težak 760 kg) bio jedini takav. Naravno, ako se u međuvremenu nešto ne dogodi pa oxfordko-opuzenska Livija konačno ne bude sastavljena i izložena tamo otkud je svojedobno odnesena u dva dijela – glava u Oxford, a tijelo u Opuzen.