vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Radovi na izvorištu Norina

Metković, 3.9.2009. - Na izvorištu u Prudu u tijeku su radovi na izgradnji tzv. mjernog profila izvorišta. Riječ je o ustavi na koju će se ugraditi limnigraf, mjerni instrument koji mjeri razinu vode uzvodno i nizvodno od preljeva.
   Izgradnja ustave omogućit će mjerenje protoka vode, a ujedno će izvorištu pružiti zaštitu od onečišćenja. Do sada su obavljeni pripremni radovi na mjestu postavljanja ustave i  izrađeni zaštitni nasipi na obalama nizvodno od izvorišta. Ovih dana očekuje se postavljanje brida preljevnog praga te postavljanje limnigrafa.  
   Bilo je planirano da će se radovi završiti za 12 mjeseci, ali zbog lošeg vremena tijekom protekle zime, odnosno visokog vodostaja Norina sve do srpnja, radovi će potrajati nešto duže. Investitor projekta je NPKL – vodovod, a vrijednost investicije bez PDV-a iznosi gotovo pet milijuna kuna. Radove izvodi metkovska građevinska tvrtka Obšivač, a kako doznajemo po završetku slijedi postavljanje zaštitne ograde oko izvorišta te uređenje šetnice.

   Ograđivanje izvorišta najviše će pogoditi male Pruđane koji su u središnjem dijelu izgradili malo kupalište (ili neku vrstu logora) gdje skriveni od pogleda provode svaki slobodan trenutak u vrućim ljetnim danima.