vijesti www.metkovic.hr

 Domovinski rat

Nova braniteljska udruga

Metković, 25.9.2009. - Kako bi dostojno obilježili 18. obljetnicu osnivanja i formiranja voda minobacača 120 mm, jedinice koja je prerasla u topnički divizion 116. brigade, dio pripadnika te jedinice održalo je inicijativni odbor za osnivanje udruge koja bi skrbila o bivšim pripadnicima.
   Prema riječima okupljenih prvi vod MB 120 mm osnovan je 16. rujna 1991. u krugu Policijske postaje u Metkoviću, a formiran je s dva minobacača i desetak minobacačkih mina zaplijenjenih u akciji Male bare koja je izvedena dva dana ranije. Prvi članovi u formiranju vodova MB 120 mm su: ratni zapovjednik Slobodan Vladimir pok. Ivana, njegov zamjenik nišandžija Petar Grgić te nišandžija Božo Marević, Jure Dragobratović (Stric), Damir Jerković (Sinđa), Damir Jakša (Dama), Miroslav Kozina (Mirza), Miroslav Barišić, Stojan Golemac, Ante Marević, Davor Planinić, Ante Volarević, Dragan Kraljević te Dominiković i Kuran čijih se imena suborci nisu uspjeli sjetiti.
   Prvu akciju imali su zajedno sa Sinjanima 23. listopada 1991. na borbenom položaju Podimoča kraj Slanoga. Ta prva akcija izvedena je s velikim uspjehom i bez žrtava.