vijesti www.metkovic.hr

 Kultura

Peti neretvanski susret

Metković, 26.9.2009. - U auli Gimnazije Metković u četvrtak je održan prvi dio 5. neretvanskog književnog, znanstvenog i kulturnog susreta pod nazivom Stojan Vučićević – književnik i žrtva koji se tijekom tri dana održava još u Pločama, Opuzenu i Turkovićima (Vučićevićevom rodnom mjestu).
   Ovim susretima još jednom je potvrđena važnost Stojana Vučićevića kao značajnog hrvatskog  književnika, prije svega kao izvrsnog i originalnog pjesnika čija je poezija u prozi uzdigla taj književni oblik na najvišu razinu. Kako se moglo čuti, njegova poezija spada u vrh hrvatskog pjesništva, ali je Vučićević, također, cijenjen kao putopisac i nadareni prevoditelj (Camus, Lao-ce).
   O Vučičevićevom životnom putu, djelima i značenju koje je ostavio na hrvatsku književnost govorili su metkovski povjesničar dr. Ivan Jurić, književnik iz Neuma Pero Pavlović, književnik iz Rijeke Andrija Vučemil te prof. dr. Miroslav Palameta sa Splitskog i Mostarskog sveučilišta. Na kraju Susreta predstavljen je i Zbornik o Ivi Lendiću u kojem su objavljeni svi referati sudionika prošlogodišnjeg, četvrtog po redu, Neretvanskog književnog, znanstvenog i kulturnog susreta.
   Susret se održava u organizaciji Neretvanske riznice umjetnina i inih vrijednosti iz Opuzena, Hrvatske kulturne zaklade i Hrvatskog slova. Sudionike Skupa pozdravili su zamjenik gradonačelnika prof. Mato Mustapić te prof. Ivanka Ujdur iz Gimnazije Metković, a u ime organizatora to je učinio književnik Stjepan Šešelj koji je najavio kako će se sljedeće godine na istom mjestu govoriti o književniku Nikoli Buconjiću rodom iz Neuma. Na skupu u Gimnaziji Metković uz Vučičevićevu suprugu Nadu bili su i njegova braća Zdravko i Ante.