vijesti www.metkovic.hr

 Gradske vijesti

Poticaj za zapošljavanje

Metković, 11.12.2009. - Dvadeset sedmerici nezaposlenih s područja koje pokrivaju ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u Metkoviću i Pločama jučer su uručene uvjerenja o završenim tečajevima za deficitarna zanimanja.
   Tako se Programom obrazovanja za rad na računalu prema ECDL (European Computer Driving Licence) programu osposobilo jedanaest nezaposlenih, od kojih je osmero s područja bivše opčine Metković. Dolina Neretve je bogatija za 16 njegovateljica i pet zaštitara.
   Da bi ušli u Program obrazovanja nezaposleni su morali biti najmanje godinu dana prijavljeni na Zavodu. Za one koji su nezaposleni više od tri godine troškove obrazovanja Zavod je pokrio u sto postotnom iznosu dok je za ostale to iznosilo 75%.
   Svečana dodjela diploma obavljena je u prostorijama Doma za starije i nemoćne osobe i tjelesno ili mentalno oštećene osobe Metković u kojem su njegovateljice obavljale praktični dio nastave. Polaznici ECDL tečaja nastavu su imali u informatičkom  kabinetu Gimnazije Metković, a nastavu za sve polaznike provodilo je Suvremeno učilište iz Splita.

   Prije nego je polaznicima tečajeva uručio diplome, pročelnik Područne službe Dubrovnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Dasen Jasprica organizirao je tiskovnu konferenciju na kojoj je iznio podatke o kretanju nezaposlenosti na području naše županije. Na području metkovske Ispostave u studenome je evidentirano 1858 nezaposlenih od čega se nešto više od tisuću odnosi na grad Metković i u odnosu na isti mjesec prošle godine daje porast nezaposlenosti od 24%, što je, ipak, manje od prosjeka županije koji iznosi 25%. Prema obrazovanju najviše je nezaposlenih s trogodišnjom srednjom školom. Slijede oni s četverogodišnjom srednjom školom pa s osnovnom školom, dok onih s višom i visokom školom u strukturi nezaposlenih ima ukupno oko 10%.
   Jasprica se osvrnuo i na provedbu javnih radova kroz što se u Metkoviću 2009. zaposlilo 25 osoba, a plan za 2010. je da ih bude 28 istaknuvši da su sve akcije Područne službe Dubrovnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ograničene sredstvima koja im pristižu iz državnog proračuna.