vijesti www.metkovic.hr

 Rad udruga

Čime su se služili naši stari

Metković, 16.12.2009. - U sklopu projekta U neretvanskoj lađi u Dnevnom boravku Udruge Otac Ante Gabrić upriličeno je druženje s učenicima 2C razreda OŠ Stjepana Radića i njihovom učiteljicom Ivonom Vuicom. Tijekom druženja razgovaralo se o igrama, običajima i zagonetkama, o tome kako su živjeli naši stari te koji su se predmeti koristili u svakodnevnom životu.
   Udruga Otac Ante Gabrić uspostavila je kontakt s Udrugom prijatelja starina i kolekcionara Burilo iz Metkovića pa se druženju s djecom pridružio se i najstariji član Burila Ivan Crnčević. Kako bi djeca imala priliku predmete iz prošlosti vidjeti i uživo, Udruga Burilo za tu  prigodu ustupila je dvadesetak predmeta iz svoje kolekcije. Među njima su se našle gargaše, starinski sumpreš, greben... O tome kako su se pojedini predmeti upotrebljavali objašnjavao je gospodin Ivan, a o predmetima koje su se više koristile žene u domaćinstvu pričala je gospođa Zorka Bjeliš, jedna od korisnica Dnevnog boravka. Dio predmeta gospodin Crnčević pokazao je i na novom kalendaru Udruge koji je tiskan u ograničenoj količini od čega je dva primjerka darovao Dnevnom boravku.
   Tema je djeci bila više nego zanimljiva, što se moglo zaključiti iz niza pitanja koja su postavljala pa je jednosatno druženje proteklo vrlo brzo.