vijesti www.metkovic.hr

 Prirodne nepogode

Neretva preko 380 cm

Metković, 10.1.2010. - Besana noć stanovnicima desen strane Metkovića nije donijela ništa dobro. Voda je i dalje rasla pa su sada ugroženi i oni koji su mislili da im je kuća dovoljno podignuta od tla.
Mada je na velikoj rivi zbog valova koji zapljuskuju vodomjer teško očitati stvarno stanje očito je da se razina vode približava brojci 390 što se već jako odražava i na stanje na lijevoj obali.
Iz Stožera obrane i spašavanja javljaju nam da je otvorena nova telefonska linija 681 377 na koju se građani mogu javiti za pomoć iako nam kažu da je sve raspoloživo ljudstvo na terenu u da je nemoguće svima pomoći. Kažu da im je najavljena je pomoć u ljudstvu i tehnici i iz županije.
Vodu s izvorišta Prud i dalje treba prije uporabe prokuhati dok je ona iz za sada Doljana u redu.
Kada će župan proglasiti elementarnu nepogodu još ne znamo mada su se i formalno stekli uvjeti za to. Uostalom, ne treba gledati brojke nego stvarno stanje. Mi smo jutros s Predolca načinili nekoliko fotografija koje govore puno više od riječi.
Dobra vijest je da sljedećih nekoliko dana ne bi trebalo biti značajnijih oborina te da Hrvatske vode dogovaraju s uzvodnim hidroelektranama da se nešto smanji ispuštanje iz akumulacija.