vijesti www.metkovic.hr

 Zanimljivosti

Evanđelisti najpopularniji

Metković, 8.4.2010. - Ako do sada surfajući internetskim morem niste naišli na stranicu www.imehrvatsko.net evo vam prigode da vidite što znači vaše ime, gdje sve po Hrvatskoj ima vaših prezimenjaka i još puno toga.
   Posjetite i 'more imena' i na zgodan način otkrijte kako trenutno u Hrvatskoj među muškim bebama najbolje kotiraju evanđelisti. Ime Luka svojim sinovima danas daje preko 10% roditelja, slijedi ga Ivan s nešto više od 8% i to je ime pokazalo najveću stabilnost tijekom proteklih šest desetljeća. Ivana slijedi Marko sa 6,6%. S obzirom na ograničenu rasprostranjenost dobro se drži i Matija (Matej) s 2,4%. Zanimljivo je da je to ime svojim sinovima 1970. davalo tek 0,1% roditelja.
   I kod cura ima dosta zanimljivosti. Danas se za prevlast bore Ana, Lucija i Petra, sve preko 5%. Godine 1970. Petre nije bilo ni u promilima. Najstabilnije žensko ime je Marija koje je bilo jako popularno prije šezdesetak godina, ali se i danas dobro drži s preko 3%. Zanimljiv je i slučaj Ivane. Zastupljenost toga imena sve do 1970. mjerila se promilima, a onda je samo u 15 godina postalo najpopularnije s gotovo sedam postotnim udjelom. To je i najveći postotak koje je neko žensko ime imalo posljednjih 60 godina. I za kraj, nekada jako popularno ime Marijana danas dobiva tek 0,07% djevojčica.