vijesti www.metkovic.hr

 Vjerski život

Vjernici proslavili Sv. Antu

Metković, 13.6.2010. - Danas katolici slave blagdan Sv. Ante, jednog od najomiljenijih katoličkih svetaca. Već uoči Blagdana, velik broj vjernika iz Metkovića i okolice tijekom noći zavjetno je pješice hodočastio sv. Anti na Dubravicu i na Nova Sela kako bi uputili molitve za svoje obitelji, djecu i bolesne.

Procesija i misa na Dubravici

   Na sam Blagdan u predvečernjim satima na Dubravici kraj Metkovića bilo je vrlo živo. U dvorištu iza kapelice Sv. Ante okupilo se možda i više od petsto vjernika, među kojima je bio i gradonačelnik Gabrić, koji su procesijom i svetom misom što je je uslijedila poslije nje odali počast tome štovanom svecu. Misu je predvodio župnik župe Sv. Ilije fra Petar Gulić, a vjernici su prije mise kraj kapelice upalili mnoštvo svijeća moleći se sv. Anti za zdravlje svojih najmilijih.


   Poslije mise bio je tradicionalni blagoslov djece i automobila. Za ovogodišnju proslavu crkveno je dvorište potpuno obnovljeno i postavljene su klupe za sjedenje, sve to dar tvrtke Obšivač iz Metkovića.

Svečanost na Novim Selima

   Posebno svečano blagdan je obilježen u metkovskoj župi Sv. Nikole koja skrbi o Novim Selima kojima je sv. Ante svetac zaštitnik. Za proslavu blagdana vjernici su se pripravljali trodnevnicom tijekom koje su održavane mise i prigodne propovjedi. Uz velik broj okupljenih vjernika, slavlje je završeno procesijom i misom ispred crkve Sv. Ante na Novim Selima. Obrede je predvodio župni vikar don Tomislav Bašić uz koncelebraciju župnika don Senke Antunovića i sužupnika don Ljube Pavića, a na kraju mise udijeljen je blagoslov djeci.