vijesti www.metkovic.hr

 Tribina

Politička korektnost ili dosljednost

Metković, 20.8.2010. - Pod nazivom Politička korektnost ili dosljednost  u Galeriji GKS-a Metković održano je predavanje dr. sc. Nina Raspudića, profesora na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
   Kako bi posjetitelje uveo u temu prof. Raspudić je na početku izlaganja postavio pitanja što zapravo znači politička korektnost ili ispravnost; što je danas političko, a što korektno ponašanje; tko i kako određuje društveno poželjni pravac mišljenja, govorenja i djelovanja prema kojem se može postaviti ispravno ili neispravno, odnosno nekorektno; što je u današnjoj Hrvatskoj u javnom govoru politički korektno, a što nije te smije li se kritički propitivati i mimo te ispravne linije.
   Na sva ta pitanja Raspudić pokušao je odgovoriti dajući različite primjere iz današnjeg političkog života Hrvatske. Prema njegovom mišljenju nakon  podrobne analize hrvatske civilne i medijske scene evidentno je da različite svjetonazorske i vrijednosne pozicije u javnom govoru nisu ravnomjerno zastupljene, tj. da današnja politička korektnost naginje na jednu ideološku stranu. Na kraju predavanja Raspudić je zaključio kako zbog te činjenice današnja politička korektnost nije obvezujuća pa ju je potrebno preispitivati.
   Predavanje u organizaciji Udruge Narenta privuklo je velik broj slušatelja, a da je tema bila zanimljiva govori i činjenica da su se na kraju slušatelji svojim pitanjima aktivno uključivali u raspravu. Na pitanje kakva je budućnost Hrvatske odgovorio je da je kratkoročno loša, a srednjoročno i dugoročno dobra.